Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

"Deloitte" pārstāvis: finanšu krīzes apstākļos Latvijas banku dati izskatās diezgan labi

Neraugoties uz noguldījumu apjoma un peļņas samazināšanos, Latvijas bankas, ņemot vērā kritumu pasaules finanšu tirgos, izskatās diezgan labi, šādu viedokli laikrakstā Biznes&Baltija trešdien publicētā intervijā izsaka audita un biznesa konsultāciju uzņēmuma "Deloitte Latvia" biznesa attīstības direktors Valdis Mitenbergs.

"Jā, gandrīz visi nopelnījuši mazāk nekā iepriekšējā gadā, taču, droši vien, salīdzināt ar 2007.gadu nav īsti korekti, jo tas bija rekordu gads, tai skaitā, arī attiecībā uz banku peļņu," norāda eksperts.

Viņa vērtējumā noguldījumu apmēra samazināšanās nebija tik liela, kā varēja būt, ņemot vērā pasaules finanšu krīzi un dažādas baumas. No otras puses, pēc viņa vārdiem, ir redzams, ka tieši baumas spēlējušas milzīgu lomu, jo ievērojams kritums noguldījumos tika fiksēts tieši septembrī, kad runas par banku sistēmas krahu un atsevišķu spēlētāju bankrotu ieguva masveida raksturu.

Pēc V.Mitenberga domām, noguldījumu apmēra samazināšanos ietekmēja ne tikai baumas, kuras, viņaprāt, visticamāk, radās Skandināvijā, bet arī situācija ekonomikā kopumā. Finansējuma apmēri samazinājās, naudas pieejamība bija ierobežota un liela daļa noguldītāju bija spiesta tērēt savus iekrājumus. "Labi, ja šie līdzekļi tiek novirzīti kādu biznesa projektu attīstībai, taču pastāv ļoti liela varbūtība, ka tie vienkārši tiek "apēsti", kas ir visai negatīva tendence," saka "Deloitte Latvia" pārstāvis.

Runājot par nākotni, V.Mitenbergs pauž viedokli, ka pirmkārt, bankām būtu jāveic izdevumu optimizācija, ko lielākā daļa finanšu iestāžu jau darot. Šādā gadījumā štatu samazināšana, viņaprāt, ir loģisks solis. Otrkārt, eksperts prognozē, ka bankas optimizēs savus kredītportfeļus, strukturēs tos un, iespējams, daļu pārdos. "Uzvarētājas šajā gadījumā būs tās bankas, kas to izdarīs pirmās, caur šo darījumu palielinot likviditāti."

Auditorkompānijas pārstāvis arī pieļauj iespēju, ka nākamajā gadā banku sfērā būs vērojama konsolidācija - var būt gan banku apvienošanās, gan pārpirkšana. Pēc V.Mitenberga teiktā, varētu apvienoties arī lielās bankas, taču tas notiks nevis Latvijas, bet Skandināvijas līmenī. Tāpat iespējama jaunu spēlētāju ienākšana, uzskata eksperts, norādot, ka Centrālajā Eiropā viņa pārstāvētās kompānijas potenciālo klientu vidū tikai viens ir tāds, kas jau darbojas Latvijā. Tātad ir vismaz seši lieli finanšu spēlētāji, kas potenciāli var ienākt Baltijas tirgū, secina V.Mitenbergs.

Diena jau rakstīja, ka Latvijas banku izsniegto kredītu apjoms audzis par 4,4 %, savukārt piesaistīto noguldījumu apjoms septembra beigās Latvijas bankās ir nedaudz sarucis - par 2,1%. Banku peļņa šā gada trijos ceturkšņos bija 206 miljoni latu, un, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, tas ir par 23% mazāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses