Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

"DnB NORD Latvijas barometrs": Iedzīvotāju noskaņojums – vēl pesimistiskāks

Jaunākais „DnB NORD Latvijas barometra” izdevums liecina, ka Latvijas iedzīvotāju noskaņojums, vērtējot savas ģimenes un arī valsts kopējo ekonomisko stāvokli, kļuvis vēl pesimistiskāks, tādējādi turpinot lejupvērsto tendenci.

Kopumā 2008.gada maijā iedzīvotāji savu ekonomisko situāciju novērtējuši vēl kritiskāk nekā aprīlī. Tikai 16% iedzīvotāju uzskata, ka situācija Latvijā kopumā attīstās pareizā virzienā, kas ir par četriem procenta punktiem mazāk nekā aprīlī.

 „DnB NORD Latvijas barometra” pētījumā tikai 3% respondentu pauduši, ka pašreizējais Latvijas ekonomikas stāvoklis ir labs, un tikai 5% uzskata, ka ekonomikas situācija valstī šobrīd uzlabojas.

 „Tā kā faktiski 1/5 daļu no Latvijas IKP veido iekšzemes tirdzniecība, turklāt uz ražošanu un eksportu vērstie sektori pašlaik atrodas sarežģītā situācijā gan iekšzemes, gan globālo ekonomisko tendenču rezultātā, ir īpaši svarīgi, lai iedzīvotāju noskaņojuma indekss neturpinātu pazemināties,” pauž DnB NORD Bankas prezidents Andris Ozoliņš. „Tomēr – lai iedzīvotāju uzticēšanās valsts un personiskajai ekonomiskajai augšupejai sāktu pieaugt, nepieciešami tādi pozitīvi signāli kā inflācijas kāpuma apstāšanās un kritums, līdzsvarots IKP pieaugums, kā arī konkrēti un nekavējoši valsts centieni līdzsvarot ekonomiku.” A.Ozoliņš uzsver, ka, ņemot vērā to, ka „DnB NORD Latvijas barometra” pētījums tiek veikts tikai divus mēnešus, vēl nav iespējams pieņemt viennozīmīgus secinājumus par iedzīvotāju noskaņojumu ilgtermiņā.

No aptaujātajiem Latvijas iedzīvotājiem tikai 18% uzskata, ka šobrīd ir labas iespējas atrast labu darbu, kas ir par četriem procentpunktiem augstāks rādītājs nekā aprīlī, kad šādu atbildi sniedza tikai 14%.

Mēneša laikā ar valdības darbu apmierināto iedzīvotāju īpatsvars vēl samazinājies par četriem procentu punktiem, līdz ar to maijā tas ir vairs tikai 13%.  

Maijā tikai 11% iedzīvotāju savu ģimenes materiālo stāvokli vērtēja kā labu, kas ir kritums par diviem procentu punktiem. Ģimenes materiālā stāvokļa attīstības prognozes arī kļuvušas pesimistiskākas, jo tikai 16% respondentu domā, ka nākamo 12 mēnešu laikā tas būs labāks nekā patlaban. Tādējādi optimistisko Latvijas iedzīvotāju skaits samazinājies par četriem procentu punktiem, jo vēl aprīlī 20% pauda, ka situācija uzlabosies.

„DnB NORD Latvijas barometra” kārtējo izdevumu veido divas daļas – pirmā pēc astoņiem pamata kritērijiem „mēra” sabiedrības noskaņojuma izmaiņas, savukārt otrā ir katru mēnesi atšķirīga tematiskā daļa. Šomēnes „DnB NORD Latvijas barometra” izpētes tēma veltīta vasaras mēnešos aktuālajam tūrismam.

Socioloģiskajā aptaujā atklājies, ka aptuveni viena ceturtdaļa iedzīvotāju mēdz doties atpūtas, tūrisma ceļojumos uz ārzemēm vismaz reizi gadā, bet divas piektdaļas jeb vairāk nekā 40% respondentu atbildēja, ka šādos braucienos nedodas nekad. Visbiežāk kā iemesls, kāpēc iedzīvotāji nedodas atpūtas, tūrisma braucienos uz ārzemēm, norādīts, ka trūkst naudas šādiem mērķiem.

Vairāk nekā puse jeb 52% respondentu apliecinājuši, ka, dodoties uz ārzemēm, viņi izmanto lidmašīnu, bet kā otrs biežāk minētais transporta veids norādīts autobuss. Jāpiebilst, ka, lai varētu atļauties ceļot, 47% Latvijas iedzīvotāju ir gatavi ietaupīt naudu ikdienas izdevumiem, lai to tērētu atpūšoties.

Tuvākā gada laikā tikai 7% iedzīvotāju savu ceļojumu jau ir ieplānojuši, taču lielākā daļa jeb 54% atbildēja, ka naudas trūkuma dēļ, atpūtas braucienu jāatliek uz vairāk nekā 12 mēnešiem

Interesanti, ka vairākums jeb 89% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka valstij vajadzētu vairāk atbalstīt tūrisma nozares attīstību Latvijā un 73% gribētu, lai Latviju apmeklē pēc iespējas vairāk ārvalstu tūristu. No visiem aptaujātajiem cilvēkiem 34% uzskata, ka Latvijas valsts tēls ārvalstīs ir „skaistu meiteņu zeme”, un 32% minēja „zemi, kas dzied”. Gandrīz tik pat bieži tika norādīts, ka Latvijas valsts tēls ir „valsts ar bagātu kultūras un tradīciju mantojumu”, bet 15% atzina, ka ārvalstīs nav izveidojies konkrēts Latvijas tēls.

„Pārsteidzošs un pozitīvs ir fakts, ka tik liels iedzīvotāju īpatsvars joprojām vēlas, lai Latviju apmeklē pēc iespējas vairāk ārvalstu tūristu, neskatoties uz pēdējā laikā izveidojušos ne pārāk pozitīvo „britu” tūrista tēlu,” sacīja DnB NORD Bankas Ekonomisko pētījumu grupas speciāliste Ieva Vēja.

„DnB NORD Latvijas barometrs” tiek veidots katru mēnesi, un tajā tiek „mērīts” sabiedrības vispārējais nosakņojums, kā arī pētītas konkrētā brīža aktuālās norises un procesi valstī. Socioloģisko datu analītisko izvērtējumu ik mēnesi sniedz sabiedrībā atzīti ekonomikas speciālisti, kā arī nozaru profesionāļi.  


Papildu informācija:
Teika Lapsa
DnB NORD Bankas Sabiedrisko attiecību vadītāja
Tel. 29161561
e-pasts: [email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses