Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

"DnB NORD Latvijas barometrs": Pesimisti kļūst nedaudz optimistiskāki

Jaunākais „DnB NORD Latvijas barometra” izdevums liecina, ka Latvijas iedzīvotāju noskaņojums, vērtējot savas ģimenes un arī valsts kopējo ekonomisko stāvokli, kļuvis nedaudz optimistiskās, bet kritiskais vērtējums vēl arvien saglabājas.

 Jaunajā pētījumā Latvijas ekonomiskais stāvoklis jūnijā iedzīvotāju skatījumā tiek vērtēts tikpat kritiski, cik iepriekš – tikai 4% iedzīvotāju uzskata, ka tas ir labs, un 5% domā, ka situācija kopumā uzlabojas. Tomēr par četriem procentu punktiem – līdz 17% – pieaudzis to Latvijas iedzīvotāju īpatsvars, kuri valdības darbu vērtē pozitīvi. Jūnijā savas ģimenes materiālo stāvokli iedzīvotāji vērtējuši nedaudz pozitīvāk nekā maijā – 14% to vērtē kā labu, savukārt 19% atzinuši, ka pēc gada viņu finansiālais stāvoklis uzlabosies.

Arī iespējas atrast labu darbu jūnijā ir vērtētas nedaudz optimistiskāk – ja aprīlī pozitīvu vērtējumu deva 14% iedzīvotāju, tad maijā to skaits pieaudzis par četriem procentu punktiem – līdz 18%.

„Latvijas ekonomiskā situācija, salīdzinot ar pēdējiem trim gadiem, viennozīmīgi ir mainījusies. Pasaulē notiekošais degvielas un pārtikas cenu kāpums atstāj lielu iespaidu uz Latviju, un mums pašiem to ļoti grūti ietekmēt. Līdz ar to likumsakarīga ir arī sabiedrības reakcija, negatīvi vērtējot valsts ekonomisko stāvokli pētījumā „DnB NORD Latvijas barometrs”, saka ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards.

 Savukārt „DnB NORD Latvijas barometra” otrajā daļā reizē ar ikmēneša pētījuma pamatjautājumiem šomēnes apskatīta izglītības tematika, noskaidrojot iedzīvotāju viedokli par izglītības, vissteidzamāk risināmajām problēmām skolās u.c. Iedzīvotāju aptaujā noskaidrots – tikai 18% uzskata, ka pēdējo gadu laikā vērojama izglītības kvalitātes uzlabošanās, biežāk jeb 36% tika norādīts, ka nav vērojama ne uzlabošanās, ne pasliktināšanās, savukārt 28% atzina, ka līmenis pazeminās.

Jautājumā par Latvijas vispārizglītojošajās skolās prioritārajiem izglītības virzieniem 35% respondentu pauduši, ka jāattīsta sociālās zinātnes. Matemātiku, dabas zinības un tehniskās zinības par svarīgākajām uzskata 28% aptaujāto.

„Vēlētos uzsvērt, ka viens no valsts veselīgas un ilgtspējīgas izaugsmes pamatnosacījumiem ir tautsaimniecības nozaru ar augstu pievienoto vērtību mērķtiecīga attīstība, un mums ir jāatrod līdzsvars starp orientāciju uz kultūru un orientāciju uz biznesu,” saka „DnB NORD Bankas” prezidents Andris Ozoliņš. „Lai Latvijas valsts stabili nostātos uz abām kājām, mums vienlīdz veiksmīgi jāattīsta gan kultūras tradīcijas, gan arī tautsaimniecība, tādēļ uzskatu, ka praktiski pielietojamām zinātnēm ir jāpievērš īpaša uzmanība arī skolu un, jo īpaši, augstskolu programmās.

 „DnB NORD Latvijas barometrs” tiek veidots katru mēnesi, un tajā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgā jomā.

Vienlaikus sabiedrībai katru reizi tiek uzdots arī pastāvīgo jautājumu kopums, kas mēnesi no mēneša norāda uz vispārējā iedzīvotāju noskaņojuma izmaiņām.


Papildu informācija:
Teika Lapsa
DnB NORD Bankas
Sabiedrisko attiecību vadītāja
Tel. 29161561
E-pasts: [email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses