Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

EK paziņo par nodomu ieviest nodokli bankām, lai sagatavotos nākotnes krīzēm

Eiropas Komisija (EK) trešdien paziņojusi par nodomu ieviest nodokli bankām, lai iegūtos līdzekļus izmantotu nākotnē iespējamām krīzēm, vēsta Reuters. Eiropas Savienības (ES) mēroga plānu, kas varētu paredzēt šādu maksājumu, iecerēts izstrādāt līdz 2011.gadam. Pēc EK amatpersonu domām, ir jāizveido sistēma, lai par banku krīzes radītajām izmaksām nākotnē maksātu finanšu sektors.

Pēc BBC ziņotā, tiktu izveidots nacionālo fondu tīkls, tādējādi par banku kļūdām nebūtu jāmaksā nodokļu maksātājiem. Fondi būtu daļa no plašākas sistēmas, kuras mērķis ir novērst finanšu krīzes nākotnē. Nauda fondos būtu jāiemaksā bankām. Līdzekļi gan netiktu izmantoti banku tiešai glābšanai, bet gan šo procesu vadīšanai, finanšu stabilitātes nodrošināšanai.ES ziņojumā arī tiek norādīts, ka jebkuri bankām uzliktie maksājumi, nedrīkstētu tikt pārlikti uz patērētāju pleciem augstāku maksu veidā.Kā norāda _Reuters_, ar šo paziņojumu EK cer izmantot brīdi pirms G20 valstu līderu sanāksmes, kas gaidāma jūnijā. Tomēr Eiropas iekšienē par šo nodokli un mērķiem, kam izlietot iekasēto naudu, pastāv atšķirīgi viedokļi, piemēram, Vācija vēlas ierobežot nodevu, bet Francija un Lielbritānija uzskata, ka maksājumam jānonāk valsts budžetos. Lielbritānija vēlas lielāku teikšanu par to, kā naudu izmantot. Turklāt arī pasaules mērogā par šo jautājumu valda nesaskaņas, piemēram, Kanāda, kuras bankas mazāk cietušas krīzē, iebilst pret nodokļa ieviešanu.Smagu kritiku iecerei veltījusi Lielbritānijas Banku asociācija, kas vaicā, kādēļ bankām no vienas valsts ir jāmaksā par problēmām, kas radušās bankām citā valstī. Baņķieri uzskata, ka ikvienai ES valstij ir jāstiprina regulējošās normas un uzraudzība.

Diena.lv jau ir ziņojusi, ka ar ierosinājumu par maksājumu bankām aprīļa beigās klajā nāca Starptautiskais Valūtas fonds.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

KOMENTĀRS

Skairo EK pārstāvniecība Latvijā:

Fondi ietilptu plašākā sistēmā, kuras nolūks ir novērst finanšu krīzes rašanos nākotnē un nostiprināt finanšu sistēmu. Fondi netiks izmantoti, lai bankas "izpirktu" vai glābtu, bet gan lai tās kārtīgi apsaimniekotu bankas saistību nepildīšanas gadījumā un lai netiktu iedragāta finanšu sistēmas stabilitāte.

Kāpēc vajadzīgi banku noregulējuma fondi?

Finanšu krīzes rezultātā valstu valdībām nākas izmantot milzīgus apjomus nodokļu maksātāju naudas, lai atbalstītu savas valsts finanšu nozari, noturētu finanšu stabilitāti un aizsargātu noguldītājus. Komisija jau ievieš preventīvus pasākumus, kam būtu jāsamazina iespējamība, ka bankas varētu nepildīt savas saistības, bet joprojām ir nepieciešams arī darbs, lai nodrošinātu, ka gadījumā, ja nākotnē banku darbības problēmas atkārtojas, būtu izveidoti stabili, ar privātiem līdzekļiem finansēti mehānismi šo problēmu risināšanai. Fondu izmērs un izmantošanas joma būtu atkarīga no uzlabotas pārraudzības efektivitātes un uzlabota regulējuma.


Vairākas ES dalībvalstis jau ir noteikušas banku nozarei pienākumu maksāt nodevas, vai arī apsver iespēju paredzēt šādu noteikumu. Tomēr, tā kā nav vēl izveidota koordinēta pieeja attiecībā uz nodevas apmēru un to, kā tā būtu jāizmanto, joprojām pastāv iespēja, ka starp nacionālajiem banku tirgiem varētu rasties konkurences traucējumi un ka krīzes apstākļos varētu tikt iedragāta pārrobežu sadarbība.

EK ir pārliecināta, ka vislabākais veids, kā izmantot banku nodevas, būtu izveidot ES mēroga iepriekš finansētu shēmu tīklu, paredzot precīzi noteiktas pilnvaras. Noregulējuma fondu izveide stimulētu banku nozares stabilitāti un ļautu izvairīties no nepieciešamības izmantot nodokļu maksātāju līdzekļus. Noregulējuma fondi nepildīs "apdrošināšanas polises" funkcijas un netiks izmantoti banku glābšanai, bet gan drīzāk, lai bankas darbības problēmu risinātu metodiski un kārtīgi.

Turpmākie pasākumi

Pēc tam, kad būs noslēgušās sarunas gaidāmajā Eiropadomē, EK izklāstīs šīs ieceres G-20 tikšanās laikā Toronto, 2010. gada 26.– 27. jūnijā. EK centīsies panākt vienotu nostāju par vispārējiem principiem un pamatnostādnēm.

2010.gada oktobrī EK nāks klajā ar sīki izstrādātiem priekšlikumiem saviem plašākajiem plāniem jaunas krīzes pārvaldības sistēmas izstrādei, kā arī ar provizorisko grafiku šo tiesību aktu priekšlikumu pieņemšanai. Komisija paralēli veiks arī ietekmes novērtējumu, lai rūpīgi izvērtētu, kāda varētu būt šādu noregulējuma fondu darbības ietekme.

Lai saglabātu viendabīgu konkurences vidi visā pasaulē, EK centīsies virzīt G-20 centienus tā, lai, pamatojoties uz šajā paziņojumā izklāstītajām iecerēm, rastu globālu pieeju noregulējuma fondiem.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses