Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

EK solot nepieļaut pārāk lielu valsts palīdzību "Parex"

Eiropas Komisija (EK) sola nepieļaut, lai valsts sniedz pārāk lielu palīdzību "Parex bankai", un ir paredzējusi prasīt bankas pārdošanu vai likvidāciju pusgada laikā pēc krīzes stāvokļa atcelšanas, pirmdien raksta "Telegraf".

"EK uzskata, ka jebkāda valsts iejaukšanās privāto uzņēmumu darbībā ļoti negatīvi ietekmē konkurenci, un tādu darījumu īstenošana, kā "Parex bankas" akciju pārņemšana, ir iespējama tikai starptautiskas krīzes gadījumā," avīzei teikusi EK konkurences ģenerāldirektorāta pārstāve Tatjana Verriera.

Pēc viņas teiktā, Brisele neliegs Latvijai palīdzēt "Parex bankai", jo tās nacionalizācijai ir izvēlēta shēma, kuru jau pārbaudījušas citas Eiropas Savienības dalībvalstis, taču Latvijas valdībai ik pusgadu nāksies atskaitīties EK par paveikto un plānoto.

"Telegraf" raksta, ka būtiskākais nosacījums, kuru izvirzījusi EK, ir - termiņi. Banku valsts varēs atbalstīt vien tik ilgi, kamēr Brisele neatcels oficiālo krīzes stāvokli. Kad tas tiks atcelts, Latvijas valdībai atkal vajadzēs nākt klajā ar pusgada plānu, taču šoreiz tā galīgais mērķis būs kredītiestādes restrukturizācija. "Latvijas valdībai pēc būtības tad būs tikai divi varianti - bankas likvidācija vai pārdošana," sacījusi Verriera.

"Telegraf" piebilst, ja īstenojas optimistiskais scenārijs un krīzes zemākais punkts tiek sasniegts nākamā gada martā-aprīlī, tad "Parex bankas" akciju pārdošanas darījumam būs jānotiek līdz nākamā gada rudenim, kas var nozīmēt, ka "Parex bankas" līdzšinējie lielākie akcionāri Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis nevarēs izmantot pirmpirkuma tiesības atpirkt banku, jo tās spēkā būs tikai pēc gada.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Latvijas otra lielākā banka "Parex banka" vērsās pēc valdības palīdzības, lai izvairītos no finanšu problēmām, kuras bankai draudēja rasties pasaules finanšu krīzes dēļ. Lai atbalstītu banku, valdība 8.novembrī pieņēma lēmumu kļūt par "Parex bankas" kontrolpaketes īpašnieci, iegūstot 51% bankas akciju. Kontrolpakete tiks pārņemta ar "Latvijas Hipotēku un zemes bankas" starpniecību. Atļauju darījumam ir devusi Eiropas Komisija, Latviajs Konkurences padome un Finanšu un kapitāla tirgus komisija, taču vēl turpinās sarunas ar ārvalstu kredītiestādēm, kas "Parex bankai" ir izdevušas sindicētos kredītus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses