Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

"Evli Securities": Baltijā inflācijas virsotne gaidāma nākamā gada pirmajā pusē

Lai gan Baltijas valstīs inflācija joprojām strauji turpina palielināties, tās augstākais punkts varētu tikt sasniegts nākamā gada pirmajā pusē, piektdien žurnālistiem prognozēja investīciju bankas "Evli Securities" Līdzekļu pārvaldes direktors Veiko Maripū.

Pēc viņa teiktā, inflāciju Baltijā veicina pieaugošās darba algas, akcīzes nodokļu palielinājums, enerģijas un pārtikas cenu kāpums pasaulē, kā arī tā dēvētās inflācijas gaidas.

Vienlaikus, pēc eksperta stāstītā, Latvijā vairojas deflācijas varbūtība, ja Latvijas Banka saglabās valūtu pārvaldes sistēmu.

"Naudas piedāvājuma pieaugums Baltijā jau ir sācis samazināties, reaģējot uz rezervju samazinājumu un procentlikmju kraso pieaugumu," viņš norādīja.

Runājot par nekustamā īpašuma tirgu, eksperts vērsa uzmanību uz faktu, ka Baltijas valstīs nekustamo īpašumu cenas attiecība pret iekšzemes kopproduktu uz vienu iedzīvotāju ir daudz lielāka nekā attīstītajās Eiropas valstīs.

Pagaidām satraukumam vēl nav pamata, tomēr pieaugošās procentlikmes, kredītresursu pieejamības samazināšanās un pesimisma pieaugums tirgū izraisīs cenu kritumu nekustamā īpašuma tirgū, prognozēja Maripū, piebilstot, ka turpmākā tirgus virzība būs atkarīga no lielo komercbanku rīcības.

Eksperts arī atzina, ka bezdarba līmenis Latvijā pašlaik ir rekordzemā līmenī, kas izraisot ārkārtīgi strauju reālo darba algu kāpumu, taču bezdarba līmenis sāks pakāpeniski palielināties, kad būtiskāk aprims valsts ekonomikā izaugsme.

Kā iemeslus gaidāmam bezdarba pieaugumam viņš minēja konsolidācijas procesus vairākos ekonomikas sektoros, piemēram, būvniecības uzņēmumu apvienošanos. Bezdarba līmeni varētu palielināt arī vairāku ārvalstu kompāniju lēmums pārtraukt darbību Latvijā un uzņēmumu maksātnespējas skaita pieaugums.

Jūtamākas strukturālas izmaiņas Latvijas nodarbinātības tirgū būšot vērojamas no nākamā gada otrās puses, lēsa Maripū.

"Evli Securities" (iepriekš - "Suprema Securities") pieder "Evli Bank Plc", kas ir Ziemeļvalstu investīciju banka ar galveno biroju Helsinkos un pārstāvniecībām Stokholmā, Luksemburgā un Ņujorkā. Investīciju banka piedāvā korporatīvo finanšu, vērtspapīru tirdzniecības, tirgus izpētes un līdzekļu pārvaldes pakalpojumus. Kompānija dibināta 1993. gadā, un tai ir pārstāvniecības Tallinā, Rīgā, Viļņā un Varšavā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses