Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

FKTK apkopojusi banku atbildes par kredītpolitikas maiņu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) apkopojusi banku atbildes uz janvāra sākumā nosūtīto aicinājumu informēt par pašreizējo bankas politiku kreditēšanas jomā, kā arī par to, kā rīkoties klientam, ja tas nav apmierināts ar bankas komitejas vai menedžera lēmumu.

Uz atbilžu apkopošanas brīdi vēstules bija atsūtījušas 16 bankas, tai skaitā Privātbanka, Latvijas pasta banka, Rietumu banka, Latvijas tirdzniecības banka, Latvijas krājbanka, Akciju komercbanka Baltikums, Norvik banka, Latvijas Biznesa banka, SPM Bank, Trasta komercbanka, VEF banka, Baltic International Bank, GE Money Bank, Hipotēku un zemes banka, Reģionālā investīciju banka, Skandinaviska Enskilda Banken AB Rīgas filiāle.

Apkopojumā netika iekļautas Latvijas pasta bankas atbildes, jo tā nav noslēgusi nevienu kredītlīgumu un nav veikusi fizisku un juridisku personu kreditēšanu. Banka ir pieņēmusi zināšanai FKTK ieteikumu, ka lēmumus par kredīta piešķiršanu 100 000 un vairāk latu apmērā juridiskām personām un 18 000 un vairāk latu apmērā fiziskām personām ir jāpieņem bankas valdei. Tāpat netika iekļautas Skandinaviska Enskilda Banken AB Rīgas filiāles atbildes, jo filiāle nesniedz kreditēšanas pakalpojumus.

Diena jau rakstīja, ka janvāra sākumā Latvijas komercbankām nosūtīta vēstule, norādot: pēdējā laikā saņemtas Latvijas banku klientu sūdzības, kas saistītas ar banku kreditēšanas pakalpojumu pārtraukšanu, ierobežošanu vai nosacījumu maiņu tādā apmērā, kas apdraud uzņēmumu darbību vai būtiski pasliktina privātpersonu maksātspēju.

Liela daļa no šīm sūdzībām attiecas uz banku neelastīgu pieeju noslēgtajiem kredītlīgumiem, kuros, iestājoties noteiktiem apstākļiem, tiek pieļautas vairākas bankas rīcības iespējas, taču bankas izvēlas klientam visneizdevīgāko risinājumu, secināja komisija. Ņemot vērā minēto un lai veicinātu klientu uzticību banku sektoram kopumā, kā arī radītu iespēju klientiem saņemt pilnīgu un skaidru informāciju par banku pieeju kreditēšanas jautājumiem, FKTK lūgusi bankas informēt savā mājas lapā un filiālēs savus esošos un potenciālos klientus par pašreizējo bankas politiku kreditēšanas jomā - kredītu izsniegšanu, atmaksas termiņa pagarināšanu, kredītu likmju paaugstināšanas līmeni, kā arī par to, kā rīkoties klientam, ja tas nav apmierināts ar bankas komitejas vai menedžera lēmumu.

Tāpat FKTK uzskata, ka esošajos ekonomiskajos apstākļos lēmums par kredīta piešķiršanu 100 000 un vairāk latu apmērā juridiskām personām un 18 000 un vairāk latu apmērā fiziskām personām ir jāpieņem bankas valdei.

FKTK apkopojums pieejams pielikumā raksta labajā pusē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI VAIRĀK

 

FKTK apkopojums

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses