Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

FKTK: Par Lūša reputāciju nav šaubu

Gan Finanšu un kapitāla tirgus uzraudzības komisija (FKTK), gan Maksātnespējas administrācija (MA) noliedz, ka Aigaram Lūsim, kurš izvirzīts par Latvijas krājbankas maksātnespējas procesa administratoru, būtu apšaubāma reputācija. Arī pats A. Lūsis skaidro, ka izskanējušajiem apgalvojumiem par viņa reputāciju nav pamatojuma.

Gadījumos, ja maksātnespējas procesu uzsākusi privāta vai juridiska persona, maksātnespējas administratoru izvēlas pēc drošas sistēmas - visi sertificētie administratori reģistrējas tā saucamajās rindās un, piesakot maksātnespējas procesus, tie rindas kārtībā tiek nozīmēti lietu izskatīšanai. «Uzskaiti veic dators, un nekāda rindu bīdīšana nav iespējama,» skaidro MA pārstāvis Edgars Stefeckis. Patlaban Latvijā aktīvi darbojas 347 sertificētie maksātnespējas procesa administratori, kas var iestāties rindās, A. Lūsis ir viens no tiem.

Taču, izvēloties maksātnespējas administratoru kredītiestādēm, pastāv cita kārtība. «Vērsāmies Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācijā (LSMPAA), kurai valsts ir deleģējusi administratoru sertificēšanas procesu un kurai ir aktuālākā informācija par administratoriem,» skaidro FKTK pārstāve Ieva Upleja. FKTK lūgusi pēc noteiktiem kritērijiem atlasīt maksātnespējas procesam atbilstošus administratoru kandidātus, un asociācija ieteikusi trīs kandidātus, nosakot to prioritāro secību. FKTK divus no tiem uzskatījusi par atbilstošākajiem, par kuriem viedokli lūgusi arī MA. Viens no svarīgākajiem faktoriem administratora izvēlē bijusi personas nevainojamā reputācija, kā arī pietiekama pieredze līdzvērtīgu komercsabiedrību maksātnespējas procesu vadībā. A. Lūsim nepieciešamā pieredze bijusi, bet par viņa reputāciju bažas kliedējis MA direktors Ervīns Ābele, kas bijis pieaicināts FKTK padomes sēdē. «Ervīns Ābele atzinis, ka Aigars Lūsis ir vispiemērotākais kandidāts un ar lielu pieredzi,» skaidro I. Upleja.

A. Lūsis 2005. gadā uz desmit dienām tika apcietināts sāktajā krimināllietā par maksātnespējīgā Jelgavas siltumtīklu uzņēmuma bilances aktīvu prettiesisku iznomāšanu SIA Jelgavas koģenerācija uz 30 gadiem bez konkursa, kā dēļ valsts manta nonākusi privātuzņēmēju valdījumā. Pēc dažiem mēnešiem tiesa pēc A. Lūša pieteikuma atjaunoja siltumtīklu uzņēmuma maksātspēju, un maksātnespējas procesu izbeidza. MA gan neuzticību pēc šī gadījuma A. Lūsim izteikusi nav. «Uz procesuālu noteikumu pamata MA tiesai iesniedza prasību Lūša kungu atcelt no šīs lietas, bet nenotika pat tas, jo maksātnespēja tika pabeigta. Taču tā bija tikai noteikumu izpilde, kas nav interpretējama kā neuzticības izteikšana,» skaidro E. Stefeckis. Līdz ar to A. Lūša pārkāpums, izvērtējot LK maksātnespējas administratoru kandidātus, novērtēts kā maznozīmīgs, turklāt novērsts.

Arī A. Lūsis skaidro, ka ne pie kā vainīgs neesot, ko apstiprinot arī tiesas lēmums, šo lietu izbeidzot. Tāpat jau iepriekš viņš Dienai norādījis, ka arī pārmetums par viņa partijisko piederību Nacionālajai apvienībai nekādi neietekmēšot viņa darbību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ūdens konflikti Eiropā

Sašutumu izsauc Eiropas Komisijas vilcināšanās pieņemt Ūdens iniciatīvu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses