Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

"Hansabanka" aicina uz analītisko diskusiju: "Demogrāfija, sabiedrība, izglītība: nolemtība vai iespējas"

Šī gada 12. jūnijā no plkst. 16.00 līdz 18.00 Hansabankas Analītiskās diskusijas sadarbībā ar Sabiedrības līdzdalības projektu Latvija 2030, aicina uz diskusiju par aktuālu tēmu: „Demogrāfija, sabiedrība, izglītība: nolemtība vai iespējas“ Analītiskā diskusija notiks Hansabankas Centrālajā ēkā, Balasta dambī 1a, 2.

stāva Konferenču zālē. Diskusiju būs iespējams vērot arī interneta tiešraidē Hansabankas mājas lapā (www.hansabanka.lv ).„Demogrāfiskā situācija un tās perspektīvas liek pārdomāt Latvijas sabiedrības un ekonomikas ilgtermiņa attīstības iespējas. Šajā diskusijā analizēsim, kā izglītības un sociālā politika var pielāgoties demogrāfiskās situācijas izmaiņām un pārvarēt tās radītos izaicinājumus. Arī šoreiz Hansabankas Analītiskās diskusijas būs vērstas uz to, lai problēmās un pat draudos mēs saskatītu neizmantotas iespējas un ieguvumu potenciālu,“ saka Pēteris Strautiņš, Hansabankas vadošais sociālekonomikas eksperts.„Latvijā pašlaik dzīvo 2.3 miljoni iedzīvotāju. Vidējais vecums ir 40 gadu. Uz simts strādājošiem ir 44 nestrādājoši. Savukārt 2030. gadā Latvijā dzīvos 1.9 miljons iedzīvotāju ar vidējo vecumu 44 gadi un demogrāfisko slodzi 57 nestrādājošie uz 100 strādājošiem. Pēc bāzes scenārija prognozes 2025. gadā vidusskolu un augstskolās studējošo skaits Latvijā saruks par 40%, salīdzinot ar pašreizējo situāciju. Latvija, līdzīgi vairumam Eiropas valstu, piedzīvo nozīmīgas demogrāfiskas pārmaiņas sabiedrībā, ko parasti apzīmē vienkārši – novecošana un skaitliska samazināšanās. Diemžēl daudzu valstu izmantotās samērā dārgās dzimstības veicināšanas programmas nespēj būtiski mainīt tendenci. Lai cik daudz vairāk dzimtu jaunā paaudze, mēs, pateicoties labklājībai un relatīvi labākai veselībai dzīvojam ilgāk un sabiedrība neizbēgami noveco. Domājot par Latvijas sabiedrības un ekonomikas attīstību ilgtermiņā līdz 2030.gadam, nenovēršamās demogrāfiskās izmaiņas liek pārdomāt daudzus līdz šim ierastus jēdzienus,” uzsverot diskusijas aktualitāti saka sociālantropologs Roberts Ķīlis. Analītiskajā diskusijā piedalīsies:

  •  Roberts Ķīlis, sociālantropologs un Rīgas Ekonomikas augstskolas asociētais profesors
  •  Ingrīda Blūma, programmas Iespējamā misija patronese
  •  Edvards Kušners, Latvijas Bankas prezidenta padomnieks
  •  Pēteris Strautiņš, Hansabankas vadošais sociālekonomikas eksperts

Šī ekspertu tikšanās turpina Hansabankas Analītisko diskusiju ciklu, kas tika aizsākts 2005. gadā. Diskusiju mērķis ir vienuviet pulcēt zinātnē, uzņēmējdarbībā un sabiedrībā augsti novērtētus ekspertus, lai ne tikai pārrunātu valsts attīstībai būtiskus jautājumus, bet arī meklētu labākos risinājumus.

Papildu informācijai:

Kristīne Jakubovska
AS „Hansabanka“ preses sekretāre
Tel. 67444560, Mob. 29128208
E-pasts: [email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses