Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

"Hipotēku bankas" peļņa pērn samazinājusies par 79%

Banka pārskatā norāda, ka izaugsmes tempi 2008.gada laikā, līdzīgi kā banku sistēmā kopumā, ir samazinājušies. Hipotēku bankas bruto aktīvu apjoms pieauga par 38,3 miljoniem latu jeb 4,1% līdz 962,2 miljoniem latu. Bankas dati liecina, ka tā pēc aktīvu apjoma uz decembra beigām ierindojās 8.vietā Latvijas komercbanku vidū ar tirgus daļu 4,1%.
Latvijas Hipotēku un zemes bankas (Hipotēku bankas) neauditētā peļņa pagājušajā gadā bija 1,3 miljoni latu, kas ir par 4,8 miljoniem latu jeb 79% mazāk nekā iepriekšējā gadā, liecina uzņēmuma saīsinātie konsolidētie un bankas finanšu pārskati. Galvenais iemesls peļņas samazinājums ir lielāku uzkrājumu izveidošana nedrošiem aktīviem, skaidro banka.

Hipotēku bankas bruto kredītportfelis pērnā gada laikā ir palielinājies par 69 miljoniem latu jeb 10,4%, sasniedzot 731,6 miljonus latu. Pēc kredītportfeļa apjoma banka decembrī ieņēmusi 6.vietu Latvijas komercbanku vidū. Pēc Hipotēku bankas norādītā, tā bijusi septītā lielākā banka Latvijā pēc uzņēmumiem izsniegto kredītu apjoma, kā arī septītā lielākā pēc privātpersonām izsniegto kredītu apjoma.

Noguldījumu apjoms bankā pērnā gada laikā ir palielinājies par 19 miljoniem latu jeb 7%, sasniedzot 298 miljonus latu. Pēc noguldījumu apjoma, ieskaitot tranzītfondus, Hipotēku banka ieņēma 10.vietu Latvijas komercbanku vidū, liecina bankas publicētā informācija.

Hipotēku bankas emitēto parāda vērtspapīru apjoms pērnā gada laikā samazinājies par 11,4 miljoniem latu jeb par 21%, sasniedzot 42 miljonus latu.

Pērnā gada pirmajā pusē pabeigts IPS Suprema Fondi iegādes process un izveidota a/s Ieguldījumu pārvaldes sabiedrību Hipo fondi, kā arī uzsākta klientu piesaisti trim 2.pensiju līmeņa plāniem visās bankas filiālēs.

Viena no Hipotēku bankas darbības prioritātēm pērn bija inovatīvu projektu finansēšana, norāda banka, piebilstot, ka 10% no visiem izsniegtajiem aizdevumiem 2008.gadā izsniegti inovāciju ieviešanai uzņēmumos.

Pagājušā gada laikā uzstādīti 17 jauni bankas automāti, jaunās telpās pārceltas vairākas filiāles.

Kā pārskatā norāda banka, kopš 2007.gada vidus Latvijā ir strauji samazinājies kreditēšanas pieaugums, ko ietekmēja inflācijas apkarošanas plāna prasības, kredītu resursu sadārdzināšanās, kā arī dažādu kredītrisku palielināšanās.

Problemātisko kredītu atgūšanas iespējas kļūst arvien sarežģītākas, jo līdz ar nekustamā īpašuma tirgus stagnāciju piedziņai nododamo objektu cenas krītas, realizācijas termiņi kļūst garāki, bet izmaksas pieaug. Tā rezultātā finanšu sektorā palielinās zaudējumos norakstāmo aizdevumu apjoms, skaidro Hipotēku banka.

Banka paredz, ka šogad kreditēšanas tempi būs mēreni, bankām galveno uzmanību koncentrējot uz piešķirto un esošo aizdevumu kvalitāti. Jauni aizdevumi galvenokārt tiks piešķirti nozaru un projektu finansēšanai eksporta veicināšanai, infrastruktūras projektiem un dažādām inovācijām, kas veicinātu Latvijas uzņēmumu konkurētspēju.

Banka arī pārskatā attiecībā uz Parex bankas akciju pārņemšanu piebilst, ka, ņemot vērā šī ieguldījuma īstermiņa raksturu un ar to saistīto darbības specifiku, tam nav būtiskas ietekmes uz Hipotēku bankas darbību un tas nepaaugstina bankas uzņemtos riskus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses