Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Ienākumu kāpums ļauj iedzīvotājiem pirkt vairāk

Mazumtirdzniecības uzņēmumu pārdošanas apjomi pēc neliela vājuma februārī atsāka augt straujāk marta mēnesī. Salīdzinot ar gadu iepriekš, apjomi palielinājās par 6,5% (kalendāri izlīdzināti dati). Pieaugums vērojams gan pārtikas (+6,8%), gan nepārtikas (+6.0%), gan arī autodegvielas (+7,3%) pārdošanas apjomos.

Pārtikas sadaļā joprojām ļoti būtiski apjomus audzē specializētie veikali, kur lielu daļu nenoliedzami veido alkoholisko dzērienu tirdzniecība pierobežā "tūristiem". Tomēr arī nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā tirgo pārtiku, apjomu pieaugums ir straujākais pēdējo trīs gadu laikā.

Ņemot vērā sarūkošo iedzīvotāju skaitu un pārtikas sadārdzināšanos, tas, iespējams, nozīmē, ka, pieaugot ienākumiem, iedzīvotāji var atļauties pirkt daudzveidīgāku pārtiku, kas ir dārgāka. Nepārtikas preču sadaļā jau no pērnā gada maija vērojams būtisks (divciparu līmenī) pieaugums mājsaimniecību piederumu – galvenokārt metālizstrādājumi, krāsas un stikls – pārdošanas apjomos, kas liecina, ka daļa iedzīvotāju turpina labiekārtot savus mājokļus. Martā straujš pieaugums bija arī farmaceitisko un medicīnisko piederumu tirdzniecībā.

Mazumtirdzniecības uzņēmumiem kopumā pirmais ceturksnis ir bijis diezgan veiksmīgs, kas signalizē arī par to, ka pirmajā ceturksnī, visdrīzāk, ir turpinājis strauji augt mājsaimniecību patēriņš. Šogad minimālās algas celšanas, darbaspēka nodokļu samazināšanas un silstošā darba tirgus ietekmē gaidāms straujāks vidējās algas kāpums, kas nāk par labu arī mazumtirdzniecības uzņēmumiem.

Top komentāri

Agnese melo...
A
Alga No 2,95 EUR/h Algas izmaksas veidsLaika darba alga Vakances Nr.180329-28 UzņēmumsMAXIMA Latvija, SIA
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasts jāinformē apsaimniekotājam

Gan Rīgā, gan citur Latvijā daudzdzīvokļu māju pastkastītes mēdz atrasties kāpņu telpā, kuras ārdurvis ir aprīkotas ar kodu. Reizēm gadās, ka šī koda nezināšana kļūst par šķērsli pasta piegādei.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses