Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Inflācija ASV pierimst, kamēr eirozonā jauns rekords

Saistībā ar degvielas cenu samazināšanos patēriņa cenas ASV februārī pierimušas, mazinot raizes, ka inflācija turpinās kāpt līdz ar ekonomikas palēnināšanos, raksta Bloomberg. Tikmēr eirozonā cenas pieaugušas straujāk, nekā prognozēja ekonomisti, tā atstājot Eiropas Centrālajai bankai (ECB) maz iespēju pazemināt procentu likmes.

ASV gada laikā cenas pieauga par 4% salīdzinājumā ar 4,3% iepriekšējā mēnesī. Savukārt eirozonā gada inflācija februārī sasniedza 3,3%, kas ir augstākais līmenis pēdējos 14 gados, liecina piektdien publicētie dati. Marta sākumā _Eurostat_ provizoriskās aplēses rādīja 3,2% pieaugumu.

Kā norāda Bloomberg, jaunie dati atvieglos uzdevumu ASV centrālajai bankai, proti, Federālo rezervju sistēmai, vēlreiz samazinot procentu likmes 18.martā, lai ierobežotu ekonomiskās izaugsmes straujo palēnināšanos. Tiesa, degvielas cenas šomēnes atkal kāpušas, apliecinot, ka par inflāciju nevar aizmirst.

Aģentūra atgādina, ka jēlnaftas cena ir sasniegusi rekordaugstos 111 ASV dolārus par barelu.

Cenu kritumi bija visaptveroši, signalizējot, ka uzņēmumi, iespējams, cenšas pievilināt patērētājus ar atlaidēm saistībā ar pieprasījuma samazināšanos. Samazinājušās apģērba, automobiļu un avio ceļojumu cenas. Citās kategorijās novērots mazāks cenu kāpums nekā parasti. Savukārt viena no kategorijām, kur turpinājās cenu kāpums, bija pārtika.

Arī eirozonā inflāciju ietekmēja pārtikas sadārdzināšanās, kāpa arī enerģijas cenas.

Saistībā ar jaunākajiem datiem eksperti ir mainījuši prognozes par laiku, kad ECB varētu pazemināt procentu likmes, pārceļot iepriekš prognozēto termiņu — aprīli — uz jūniju vai septembri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses