Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Izbeigta Palink maksātnespējas lieta

Šodien Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesa pasludināja pret Iki un Cento veikalu operatoru SIA Palink ierosināto maksātnespējas lietu par izbeigtu.

Tiesa saīsinātajā spriedumā noraidīja prasītāja Sergeja Guščina pieteikumu. Tiesas pilnais spriedums būs pieejams 31.maijā, un tas nav pārsūdzams.

Kā biznesa pēc tiesas sēdes norādīja Palink advokāts Lauris Liepa, uzņēmums ir gandarīts par tiesas lēmumu: "Svarīgi, ka apsvērumi, ko izvirzīja oponenti, netika ņemti vērā."

Viņš arī uzsvēra, ka tiesas spriedums signalizē, ka maksātnespējas procesus nevar izmanto kā parāda piedziņas mehānismu, norādot, ka Latvijas uzņēmumi nedrīkst tikt šantažēti brīžos, kad pastāv civiltiesisks strīds.

Kurzemes rajona tiesas sākotnējo spriedumu, gada sākumā Palink pasludinot par maksātnespējīgu, Liepa nosauca par "viennozīmīgi ļoti nopietnu un smagu tiesas kļūdu, ko atzinis Augstākās tiesas Senāts".

Viņš arī akcentēja, ka pirmā tiesas lēmuma rezultātā Palink ir radušies vairāk nekā 100 000 latu zaudējumi.

Jau ziņots, ka lietu pēc būtības tiesa skatīja 9.maijā. Tiesa šajā sēdē uzklausīja maksātnespējas pieteikuma iesniedzēja Sergeja Guščina pārstāvja Raivja Stumberga, kā arī Palink advokātu Laura Liepas un Gata Flintara sniegtos paskaidrojumus un argumentus. Guščina pārstāvis lūdza Palink atzīt par maksātnespējīgu, savukārt Palink advokāti uzsvēra, ka maksātnespējas pieteikums vērtējams kā apzināti nepatiess, ir nepamatots un būtu noraidāms.

Augstākās tiesas Senāts 7.martā atcēla Rīgas Kurzemes rajona tiesas 5.janvāra spriedumu, ar kuru tiesa bija atzinusi Palink maksātnespēju, un lika jautājumu atkārtoti izskatīt tai pašai tiesai citā sastāvā.

Tiesnese Vita Vjatere Palink maksātnespējas lietu atkārtoti bija paredzējusi izskatīt jau 2.maijā, taču tiesu informatīvās sistēmas kļūdas dēļ uzņēmuma maksātnespējas pieprasītāja Sergeja Guščina advokātam Viesturam Zaulam pavēste par plānoto tiesu bija nosūtīta uz citu adresi. Palink pārstāvji gan norādīja, ka lietu var skatīt arī bez Guščina interešu aizstāvjiem, taču tiesa lietas izskatīšanu atlika.

Protestu par Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas spriedumu atzīt Palink par maksātnespējīgu Senātā iesniedza ģenerālprokurora pienākumu izpildītājs Arvīds Kalniņš. Senāts spriedumu par Palink maksātnespējas atzīšanu atcēla. Senāts konstatēja, ka, pirmo reizi skatot šo lietu, Kurzemes rajona tiesa pārkāpusi Satversmes 92.pantā garantētās pamattiesības - tiesības uz taisnīgu tiesu.

Senāts atzina, ka Satversmē noteiktās tiesības uz taisnīgu tiesu pārkāptas, jo Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesa, pārkāpjot likumus, patvarīgi grozījusi Palink maksātnespējas pieteikuma priekšmetu un pamatu un pēc būtības izskatījusi prasību par parādu.

Tiesa Palink maksātnespējas lietu ierosināja pēc privātpersonas Guščina pieteikuma. Viņš cesijas ceļā bija ieguvis no starp Landekss un Palink 2008.gada 18.septembrī noslēgtā ģenerālbūvuzņēmēja līguma izrietošu prasījumu pret Palink par it kā veikto būvdarbu apmaksu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses