Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Kā prognozēts, ECB nemaina procentu likmes

Kā prognozēts iepriekš, Eiropas Centrālā Banka (ECB) ceturtdien nolēma nemainīt eiro bāzes procentu likmi un noguldījumu likmi, saglabājot tās attiecīgi 1% un 0,25% līmenī. "ECB sanāksme noritēja bez pārsteigumiem, un, iespējams, pat bija cilvēki, kas vispār nesekoja līdzi šīs dienas sanāksmei, kura notiek tikai trīs nedēļas pēc janvāra sanāksmes," komentē Ivita Asare, Nordea Resursu piesaistes departamenta vadītāja.

"Kā jau gaidīts, procentu likmes netika mainītas, jauni paziņojumi par likviditātes samazināšanas soļiem netika izteikti un [ECB prezidents Žans-Klods] Trišē kungs distancējās no sīkākiem komentāriem par Grieķijas situāciju. Visi šobrīd fokusējas uz marta sapulci, kad būs pieejamas jaunākās ECB ekonomisko datu prognozes, ECB paziņos par noteikumiem pēdējai sešu mēnešu repo izsolei, kas notiks marta beigās, un lēmumus par likviditātes samazināšanu," piebilst eksperte.

Ž.K.Trišē uzsvēris, ka eiro procentu likmju līmenis ir eirozonas ekonomikas veselībai atbilstošs, inflācijas gaidas vidējā un garākā termiņā ir stabilā līmenī un ka ekonomikas izaugsme ir atsākusies, bet būs pakāpeniska un nesabalansēta.

Viss augstāk minētais nav pārsteigums tirgus dalībniekiem un apstiprina ECB operāciju lielo elastību un iespēju izņemt lieko likviditāti no tirgus, kad tas būs nepieciešams, sagaidot gan kreditēšanas atsākšanos, kas ļoti lēnām jau sāk notikt, īpaši privātpersonu sektorā, gan situācijas uzlabošanos finanšu tirgos, tai skaitā, īstermiņa repo darījumu un starpbanku aizdevumu tirgū, spriež I.Asare. Viņa spriež, ka lielais likviditātes samazināšanas solis tiks sperts jūnijā, kad ir beigu termiņš pirmajai 12 mēnešu izsolei, kad bankas aizņēmās 442 miljardus eiro. Nordea pirmo eiro bāzes procentu likmju kāpumu joprojām sagaida 2010.gada decembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses