Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Kargins: ASV pārmetumi Latvijas bankām vairāk saistīti ar valstu attiecībām, nevis problēmām nozarē

Latvijā banku sistēma ir droša un labi aizsargāta, bet Latvijas un ASV attiecības banku lietās vairāk ir vērtējamas kā abu valstu attiecības, nevis kā norādes uz problēmām nozarē, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" atzina "Parex bankas" valdes priekšsēdētājs Valērijs Kargins.

"Manuprāt, Latvijas un ASV attiecības banku lietās ir vairāk jāskata kā valstu savstarpējās attiecības un ne tik daudz kā problēmas pašā nozarē. Šogad ir sākusi attīstīties laba sadarbība starp finanšu tirgu uzraugiem un regulētājiem ASV un Latvijā. Tas ir ļoti pozitīvi," viņš teica.

Kargins gan arī norādīja, ka Latvijā, kur ekonomika attīstās ļoti strauji, likumi bieži vien ir nepilnīgi. "Taču mēs cenšamies iet pareizajā virzienā," viņš sacīja.

Pēc baņķiera stāstītā, līdz 15.decembrim Latvijai ir jāpieņem jauns likums, kas ierobežos nelegāli iegūtas naudas līdzekļu legalizāciju.

"Šajā likumā būs jaunas normas, kas attieksies uz klientu izpēti. Tur būs arī skaidri definēts - kas ir rezidents un kas ir nerezidents. Pašreizējais likums nedod šo terminu skaidru definīciju, un tas rada problēmas. Patlaban skaidri pateikts, kas ir nerezidents, ir tikai nodokļu likumos. Taču šis skaidrojums būtiski atšķiras no tās izpratnes, kas skar nelegālas izcelsmes līdzekļu legalizācijas problēmas. Šādu pretrunu nedrīkst būt," klāstīja Kargins.

Viņš pavēstīja, ka "Parex bankai" ir aptuveni 7000 klientu - nerezidentu. "Tie ir mūsu klienti - Vācijā, Zviedrijā un Igaunijā. Mēs tur atveram filiāles. Mums visu laiku pieaug šādu nerezidentu skaits. Jūs man jautājat - vai nerezidentu apkalpošana ir labi vai slikti? Es varu pateikt, ka iestāšanās Eiropas Savienībā deva mums iespēju attīstīt banku, apkalpojot nerezidentus," skaidroja Kargins.

Pēc viņa teiktā, noguldījumu skaits un apjoms, kas nāk no Krievijas nerezidentiem, absolūtā izteiksmē bankā samazinās.

Aģentūra BNS jau ziņoja par Latvijas saņemtajiem pārmetumiem no ASV, ka nav padarīts pietiekami, lai novērstu finanšu noziegumus un naudas atmazgāšanu. Latvija tādēļ apstiprināja grozījumus vairākos likumos, kas pastiprina cīņu pret naudas atmazgāšanu caur Latvijas bankām, kas paredz arī būtiski palielināt sodu bankām par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas likuma prasību neievērošanu, savukārt klientiem turpmāk būs obligāti jāsniedz banku pieprasītā informācija, arī informācija un dokumenti par patiesā labuma guvēju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses