Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Kargins: nevajag fantazēt, ka situācija Latvijā uzlabosies

Nevajag fantazēt, ka situācija Latvijā uzlabosies, ja visā pasaulē tā pasliktinās. Tomēr tas nenozīmē, ka mums ir jāsēž, rokas klēpī salikušiem, un jāsūrojas par sliktiem laikiem, piektdien publicētā intervijā laikrakstā Latvijas Avīze pašreizējo situāciju ekonomikā komentē "Parex bankas" prezidents Valērijs Kargins. Viņš intervijā izklāsta arī vairākus ieteikumus, kas būtu jādara, tai skaitā, viņš rosina nodot valsts uzņēmumus privātās rokās.

"Jau pagājušajā gadā ASV parādījās recesijas simptomi, tātad samazinājās pieprasījums. Ja sarūk pirktspēja, tad loģiski Āzija, kas ir lielākā pasaules fabrika, samazina elektronikas, apģērba un citu preču ražošanu Amerikai. Šis process savukārt ietekmē Krieviju, jo Āzija vairs neiepērk tik daudz izejvielu kā agrāk. Ja Krievijā palēninās izejvielu tirdzniecība, tad līdz ar to pasliktinās ekonomiskā situācija arī Latvijā, jo tas ietekmē tranzītu caur mūsu valsti un virkni citu ekonomisko faktoru," intervijā klāsta V.Kargins.

Salīdzinot ar pasauli, Latvijā ir maza ekonomika, un, viņaprāt, tam ir savi plusi - to var vieglāk pārvaldīt, uzlabojot administrēšanu un meklējot iespējas, kā sekmēt iedzīvotāju labklājību.

Baņķieris Latviju redzot kā vienu no finanšu centriem Eiropā ar stabilu banku sistēmu, kas labvēlīgi ietekmē valsti, piesaista kapitālu un ir vietējā biznesa finansēšanas bāze. Pēc viņa domām, Latvija ir jāattīsta kā pakalpojumu centrs: vairāk jāeksportē tieši pakalpojumi, finanšu starpniecība, izglītība, medicīna, loģistika, tranzīts. Un funkcionāli nepareizi ir to kavēt. Kā valstiski prioritāru uzdevumu, viņaprāt, vajadzētu noteikt kravu plūsmu sekmēšanu pār Latvijas robežām.

"Mārketingā ir princips – vajag reklamēt to, kas labi padodas. Pakalpojumi ir gandrīz vienīgais, kas uzlabo tekošā konta bilanci," norāda uzņēmējs.

Tāpat, viņaprāt, ir pienācis laiks ieplūdināt privāto kapitālu visos valsts un pašvaldības komercuzņēmumos. Intervijā viņš pauž viedokli, ka "uzņēmumiem ir jābūt nodotiem privātās rokās vai nu pārdošanas ceļā izsolēs, vai konkursa kārtībā tie ir jānodod privātām pārvaldes kompānijām", savukārt valsts loma esot tikai izvērtēt visefektīvāko pārvaldītāju.

"Parex bankas" prezidents arī uzskata, ka jāpalielina valsts pasūtījumi un citas palīdzības formas uzņēmējiem, jāsamazina nodokļi, piemēram, iedzīvotāju ienākuma nodoklis no līdzšinējiem 25% līdz vismaz 20%, lai amortizētu recesiju, valstij ir "jāiziet" ārējo aizņēmumu tirgū, un, viņaprāt, pēc naudas vajadzētu vērsties pie ERAB.

"Šobrīd svarīgākais būtu izstarot optimismu. Man neimponē tas, kā ievērojami cilvēki biedē sabiedrību un investorus. Vieni runā par bezdibeņiem, citi – par lata devalvācijas draudiem. No vienas puses, bailes nav slikts motivācijas veids, bet... Kopīga sapņa neesamība var pazudināt sabiedrību."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses