Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Kreditēšanā bankas joprojām saglabā piesardzību

Lai gan kopš 23.jūlija likuma prasība par obligātu 10% pirmo iemaksu lielajiem kredītiem vairs nav spēkā, banku attieksmi likumdošanas izmaiņas nav ietekmējušas — tās joprojām ir piesardzīgas, pārliecinājās Diena, anonīmi aptaujājot banku kredītspeciālistus.

Vaicāti par to, vai tagad pastāv iespēja saņemt 100% kredītu dzīvokļa iegādei, viņi bilst, ka pašfinansējums joprojām esot vajadzīgs, turklāt pat lielāks nekā 10%. Runājot par "pirmās iemaksas normas" atcelšanu, banku pārstāvji atmet ar roku un noteic: gadu ar to nomocījāmies, bet tagad būs vismaz par vienu formalitāti mazāk.

Dos tikai 70%


Ja cilvēka ienākumi ir stabili, savukārt kredītvēsture — bez traipiem, un viņš vēlas iegādāties labā stāvoklī esošu dzīvokli lietuviešu projekta ēkā Purvciemā, DnB Nord banka šādam klientam piedāvās kredītu 80% apjomā no dzīvokļa vērtības, kuru noteikuši vērtētāji. Tas nozīmē, ka atlikušie 20% pircējam jāsedz no savas kabatas, ja vien neizdodas tikt pie darījuma, kur pārdevēja prasītā dzīvokļa cena ir par 20% zemāka, nekā to novērtējuši vērtētāji.

Arī Nordea banka šādam dzīvoklim sola kredītu, kas sedz ne vairāk kā 80% no dzīvokļa cenas vai vērtības — par pamatu tiekot ņemta zemākā no abām. Ja objekts ir sliktā stāvoklī, kredīts varētu būt tikai 70% no tā cenas vai vērtības.

SEB bankā Diena uzzināja, ka tā kredītu dotu tikai 70% no dzīvokļa vērtības. Tas nozīmē, ka no saviem līdzekļiem kredītņēmējam būtu jāsedz 30% no summas. Ja dzīvoklis maksātu apmēram 52 000 eiro, pircējam pašam būtu jāatrod apmēram 15 000 eiro. Jautāti par iespējamiem risinājumiem pašfinansējumam, kredītspeciālisti norāda — to iespējams rast, dodot papildu nodrošinājumu, piemēram, ieķīlājot vēl citu īpašumu. Citas bankas piedāvā izlīdzēties arī ar karšu un algu kredītiem.

Iespējami varianti


Negribīgāk speciālisti atzīst, ka joprojām viens no risinājumiem ir norādīt nepatiesu pirkuma summu un vērtējumu, lai bankas dotais kredīts varētu segt reālo summu 100% apjomā. Visas minētās bankas kredītu sola ne ilgāk kā uz 20 gadiem, turklāt brīdina, ka mainīgās tirgus situācijas dēļ īpašuma vērtējums ir derīgs tikai divus mēnešus. Dzīvokļiem lietuviešu projektos gan tiek piemēroti vieni no stingrākajiem nosacījumiem, jo tas esot viens no tirgus segmentiem, kur situācija ir visnestabilākā, atzīst kredītspeciālisti. Citiem sērijveida dzīvokļiem kredīts var segt 85% no dzīvokļa vērtības un kredīta nomaksas termiņš iespējams uz 30 un pat vairāk gadiem, bet jaunajiem projektiem — arī uz 40 gadiem.

Jau vēstīts, ka prasība par obligāto pirmo iemaksu tika iekļauta likumdošanā pretinflācijas pasākumu ietvaros, lai mazinātu strauji augošo pieprasījumu pēc kredītiem. Taču, kā atzīst Finanšu ministrija, kopš pagājuša gada sākuma kreditēšanas bums ir krietni pierimis, līdz ar to ierobežojumi ir zaudējuši savu aktualitāti. Un, lai gan bankas norāda, ka viņu politiku normas atcelšana neietekmēs, valdība paudusi cerību, ka tas nodrošinās papildu atbalstu tautsaimniecības mīkstajai piezemēšanai, jo varētu veicināt kredītu pieejamību atsevišķos tirgus segmentos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses