Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Latvijā lielākā daļa banku arī turpmāk, izsniedzot kredītus, prasīs pirmo iemaksu

Latvijā lielākā daļa banku arī pēc 10% pirmās iemaksas prasības atcelšanas kredītiem, izsniedzot aizdevumu, prasīs pirmo iemaksu, žurnālistiem trešdien sacīja "DnB NORD Bankas" prezidents Andris Ozoliņš. Viņš gan norādīja, ka kredītam nepieciešamā pirmā iemaksa varētu mainīties un varētu nebūt 10%. Savukārt pirmo iemaksu neprasīs klientiem ar stabiliem ienākumiem.

Ozoliņš arī atzīmēja, ka banka neatbalsta Valsts ieņēmumu dienesta izziņas nepieciešamības atcelšanu, saņemot kredītu. "Tas noteikti stimulētu kreditēšanu, bet tā būtu atgriešanās pagātnē, kas nav nepieciešama," paskaidroja "DnB NORD Bankas" prezidents, piebilstot, ka izziņas ir jāsakārto un jāelektronizē, bet to atcelšana nav nepieciešama.

Arī "Hansabankas" Privātpersonu kreditēšanas daļas vadītājs Dzintars Kalniņš atzina, ka brīdī, kad pretinflācijas plāna normas tika ieviestas, lielākās Latvijas bankas jau bija sākušas piesardzīgāku kreditēšanas politiku. "Bankas, balstoties uz pieredzi un kompetenci, spēj patstāvīgi novērtēt aizņēmēja kredītspēju, tāpēc šāda likuma norma pēc būtības ir lieka. Doma par pirmās iemaksas obligātās prasības atcelšanu laikā, kad aktuāls kļūst jautājums par tirgus aktivitātes stimulēšanu, ir loģiska," atzina eksperts.

Viņš norādīja, ka pirmā iemaksa ir viens no pamata maksātspējas rādītājiem, kā arī līdzeklis, kas veicina pārdomātāku aizņemšanos. Ja prasība par pirmās iemaksas segšanu tiks atcelta, "Hansabankā" arī turpmāk lielākajā daļā gadījumu būtu nepieciešama pirmā iemaksa. Protams, varētu būt atsevišķi gadījumi, kad, izvērtējot situāciju, sadarbību un kredītspēju, mēs varētu pieņemt lēmumu finansēt arī vairāk nekā 90% no pirkuma summas, atzina Kalniņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses