Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Latvijas Banka papildinās viena santīma, desmit santīmu un viena lata apgrozības monētu krājumus

Latvijas Banka (LB) plāno papildināt viena santīma, desmit santīmu un viena lata apgrozības monētu krājumus, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā publicētā informācija.

Latvijas Bankas izsludinātajā konkursā par 75 miljonu viena santīma monētu izgatavošanu no kopumā septiņiem pretendentiem par uzvarētāju atzīta Austrijas kaltuve, kuras piedāvātā līgumcena ir 384,4 tūkstoši latu.

Savukārt 15 miljoni desmit santīmu monētu un 25 miljoni viena lata monētu taps Parīzes kaltuvē, un to izgatavošana Latvijas centrālajai bankai izmaksās attiecīgi 282 tūkstošus un 1,045 miljonus latu. Centrālās bankas pārstāvji gan norāda, ka līguma summā nav iekļauta metāla vērtība, kas desmit santīmu un viena lata monētām tiks aprēķināta vēlāk.

Iepriekš centrālās bankas speciālisti prognozēja, ka monētu izgatavošana Latvijas Bankai izmaksās 2,1-2,4 miljonus latu.

Sākotnēji visas minētās monētas kaltas 1992.gadā Vācijas kaltuvē "Bayerisches Hauptmünzamt".

Viena santīma monēta kalta atkārtoti 1997.gadā Norvēģijas kaltuvē "Den Kongelige Mynt" , 2003.gadā Francijas kaltuvē "Monnaie de Paris", kā arī 2005.gadā un 2007.gadā Somijas kaltuvē "Rahapaja Oy". Savukārt vienlatnieku ar laša attēlu tirāža papildināta vienu reizi - šogad tās tapa Francijas kaltuvē "Monnaie de Paris", bet desmit santīmu monētu tirāža līdz šim nav papildināta, un apgrozībā ir vienīgi 1992.gadā kaltās monētas.

2007.gada sākumā apgrozībā bija 126 miljoni viena santīma monētu, kā arī 22,6 miljoni desmit santīmu monētu un 22 miljoni viena lata monētu, gandrīz visas - ar laša attēlu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses