Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Lejupslīde Eiropā Latvijai nesīs dārgākus kredītus un grūtības eksportētājiem

Pēc gada, kopš "uzsprāga" ASV mājokļu hipotekārās kreditēšanas tirgus, kas izraisīja apjukumu finanšu tirgos visā pasaulē, krīze kļuvusi vēl nopietnāka, jo problēmas sasniegušas arī Eiropu, kur pieaug inflācija, bezdarbs un samazinās ekonomiskās attīstības tempi. Latvijā Amerikas krīze jau ir atbalsojusies ar kredītu likmju kāpumu un pieprasījuma apsīkumu eksporta tirgos, un tiek prognozēts, ka šogad šīs problēmas kļūs vēl nopietnākas. Tādēļ valsts atbalsts eksportētājiem, kuri zaudē gan finansēšanas, gan preču noieta iespējas, šobrīd ir īpaši svarīgs, uzsver eksperti.

ASV krīzes sekas ir izjutis katrs Latvijas kredītņēmējs, kam ir aizdevums eiro valūtā, — gada laikā 3 mēnešu Euribor ir pieaudzis par 0,7 procentpunktiem līdz 4,97%, kas ir augstākais līmenis kopš 2000.gada decembra, situāciju raksturo SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis. Pieaugušas arī banku pievienotās likmes. Situācija Eiropā Latvijas aizņēmējiem šogad labvēlīgāka nekļūs, paredz E.Rudzītis. "Kamēr eirozonā vērojama augsta inflācija, Eiropas Centrālā banka fokusēsies uz inflācijas samazināšanu, pat neskatoties uz eirozonas virzību pretim recesijai," secina eksperts. Latvijas Bankas Finanšu tirgus analīzes daļas galvenais ekonomists Egils Kaužēns savukārt uzsver: tiklīdz sāksies augšupeja pasaules tirgos, varētu gaidīt, ka tā atsāksies arī Latvijā, taču, tā kā tirgus dalībnieki visticamāk, sākumā būs ievērojami piesardzīgāki nekā līdz šim, arī tirgus izaugsmes tempi ir sagaidāmi mērenāki.

Globālas problēmas šogad būs nopietns pārbaudījums arī Latvijas eksportētājiem, jo konkurence ārējos tirgos pieaug. Tādēļ bez valsts atbalsta Latvijas uzņēmumiem var ne tikai neizdoties iekarot jaunus tirgus, bet tie var zaudēt jau esošos, brīdina E.Rudzītis. Grūtības liks sarosīties ne tikai valstij, bet arī pašiem uzņēmējiem, kuri būs spiesti paaugstināt produktivitāti, pozitīvo esošajā situācijā saskata E.Kaužēns. "Mūs ir pārņēmis globālais vilnis, taču tikt tam pāri varētu palīdzēt eksporta atbalsta instrumenti," piekrīt arī Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Elīna Egle. Viņasprāt, gan ir lieki cerēt, ka lejupslīde Eiropā liks Latvijas viesstrādniekiem atgriezties mājās, jo darbaspēka problēma ES vecajās valstīs joprojām ir ļoti aktuāla.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses