Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Lietuvas Banka: Snoras situācija ir sliktāka, nekā domāts

Situācija Lietuvas komercbankā Snoras šobrīd izskatās sarežģītāka, nekā domāts iepriekš, pirmdien paziņojis premjerministrs Andrjus Kubiļus, aicinādams bankas valdes priekšsēdētāju Raimondu Baranausku atgriezties Lietuvā un paskaidrot, kur palicis miljards litu (204 miljoni latu), kas investēti vērtspapīros.

"Banku sektoram jābūt tikpat caurskatāmam kā citām mūsu dzīves jomām. Domāju, izmeklēšana parādīs, cik lielā mērā Snoras darbojusies kā atbildīga komercbanka un cik - vienkārši kā mašīna neskaidru finanšu plūsmu regulēšanai," viņš uzsvēris pēc valdības sēdes, tomēr situāciju bankā sīkāk nav komentējis.

Kā tikmēr pastāstījis Lietuvas Bankas valdes loceklis Vaidievutis Geralavičs, bankā Snoras "īpašuma izrādījies mazāk, nekā domāts, bet mahināciju - vairāk".

Premjers pirmdien vēl tiksies ar biznesa aprindu pārstāvjiem un apspriedīs iespējamos soļus, kas ļautu palīdzēt mazajiem uzņēmējiem, kuriem ir konti šai bankā.

Domājams, ka vairāk nekā 80% uzņēmumu kontu un noguldījumu bankā Snoras nepārsniedz valsts apdrošināto summu - 100 000 eiro (70 280 latus), tomēr pāri par 200 uzņēmumiem tajā glabājuši lielākus līdzekļus. Galīgo lēmumu par to, kā aizsargāt noguldītāju, kreditoru un citu klientu intereses, Lietuvas Bankas valde gatavojas pieņemt ne vēlāk kā 24.novembrī.

Kā ziņots, Lietuvas Bankas valde 16.novembrī nolēma uz laiku apturēt bankas Snoras darbību, savukārt Lietuvas valdība izmantoja Finanšu stabilitātes likumā paredzētās tiesības un ārkārtas sēdē lēma pārņemt visas bankas akcijas sabiedrības vajadzībām, lai maksimāli aizsargātu noguldītāju intereses un samazinātu iespējamos valsts izdevumus.

Lietuvas Bankas valde pirmdien atcēlusi atsevišķus ierobežojumus Snoras darbībai un likusi bankas pagaidu administratoram līdz 23.novembrim iesniegt galīgo ziņojumu par risinājumiem bankas darbības atjaunošanai.

Banka izdevusi rīkojumu atgriezt Snoras klientu kontos tos maksājumus, kas pagājušajā nedēļā noteikto ierobežojumu dēļ nav sasnieguši saņēmējus, kuru konti ir citās bankās.

Kopš 17.novembra bankas klientiem Snoras bankomātos tika atļauts izņemt skaidru naudu līdz 500 litiem (102 latiem). Tādā veidā līdz šim jau izņemti aptuveni 45 miljoni litu, bet pieļaujamais limits bija 200 miljoni litu.

No 23.novembra šīs operācijas būs iespējams veikt arī bankas klientu apkalpošanas nodaļās.

Pēc Geralaviča teiktā, kustība korespondējošajos kontos pirmdien pusdienlaikā atbildusi standartiem un arī noguldījumos nav vērojama lielāka kustība kā parasti.

"Priecē tas, ka iedzīvotāju noguldījumi faktiski turas tai pašā līmenī. Cilvēki saprot, ka krist panikā nav vajadzības, viņi uzticas Lietuvas Bankai un valdībai," viņš piebildis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses