Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Melngailis Londonā mēģinās piesaistīt aizdevumus "Parex bankai"

AS "Parex banka" valdes priekšsēdētājs Nils Melngailis nākamnedēļ iecerējis tikties ar Londonas baņķieriem, lai piesaistītu sindicētos kredītus bankai, raksta aģentūra "Bloomberg".

Biznesa portālam "Nozare.lv" bankas korporatīvo komunikāciju vadītāja Inga Saleniece netieši apstiprināja šo informāciju, norādot, ka sarunas ar bankām par papildu finansējuma piesaisti tiek veiktas visu laiku.

Sarunas notiekot, piemēram, ar Eiropas Investīciju banku, taču plašākus komentārus ne par plānotajām sarunām, ne arī citiem iespējamajiem sadarbības partneriem "Parex banka" nesniedz.

Saleniece stāsta, ka galvenais un primārais mērķis papildu finansējuma piesaistei ir atsākt kreditēšanu, īpaši atbalstot mazos un vidējos uzņēmumus, bet intervijā aģentūrai "Bloomberg" Melngailis norāda, ka vēl viens mērķis ir arī sākt atmaksāt parādu Valsts kasē.

Melngaiļa skatījumā, gaidīt līdz vēlēšanām, lai pēc tam pārdotu "Parex banku", būtu vislielākā kļūda, bet veiksmīga bankas pārdošana palīdzētu valstij atgūt daļu naudas, ko tā ir ieguldījusi bankā.

Viņš arī norāda, ka lielākā daļa no starptautisko aizdevēju piešķirtajiem līdzekļiem ir aizgājusi "Parex bankas" pamatkapitāla palielināšanai (150 miljoni latu) un depozīta noguldījumiem (724 miljoni latu). "Tiklīdz tirgus redzēs, ka nauda sāk atgriezties, tas darīs brīnumus attiecībā arī uz valsts reitingiem," saka valsts glābtās bankas vadītājs.

Kā ziņots, Melngailis cer, ka šogad varētu izdoties noslēgt bankas pārdošanas darījumu, jo "Parex banka" pieredzējusi interesi no vairākām Eiropas bankām, kas vēlas izvērst darbību Baltijas reģionā.

"Ja mēs varētu sākt pārdošanas procesu otrajā ceturksnī, tad noteikti pastāv iespēja, ka lielākā daļa pārdošanas procesa varētu būt galā līdz 2010.gada beigām," intervijā aģentūrai "Reuters" sacīja Melngailis, norādot, ka šo mērķi varētu sasniegt, ja valdība nākamajos divos mēnešos pieņems lēmumu sadalīt banku divās daļās - vienu ar labajiem aktīviem un otru ar problemātiskajiem aktīviem.

"Ja pārdošanas jautājums tiks novilcināts, es nebūtu pārsteigts, ka būtu nepieciešama atkārtota [Starptautiskā Valūtas fonda (SVF)] iejaukšanās, jo banku sistēmas stabilitāte un bankas restrukturizācija ir SVF un Latvijas valdības vienošanās būtiska sastāvdaļa," sacīja Melngailis.

"Nozare.lv" jau ziņoja, ka "Parex banka" 2009.gadu noslēgusi ar 107,5 miljonu latu neauditētajiem zaudējumiem, no kuriem 103,5 miljoni latu ir izveidotie uzkrājumi aktīvu vērtības samazinājumam.

Pašlaik bankas 73,4% akciju īpašnieks ir Privatizācijas aģentūra, bet 22,4% no visām bankas akcijām pieder ERAB. Pārējās akcijas pieder mazākuma akcionāriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses