Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

No bankām uz pastu

Naudas atmazgāšanas novēršanā Latvijas pastā rosina uzlabot sistēmu un mainīt uzraugu.


Kad bankas novērsa iespēju nelegāli iegūtus līdzekļus legalizēt caur saviem kontiem, likumpārkāpēji pārmetušies uz nākamo vājo punktu - Latvijas pastu (LP). Tas savā norēķinu sistēmā aizdomīgus darījumus un to veicējus pārbaudot nepietiekami, par ko liecina pēdējā gada laikā pieaugošais "pelēkās naudas" atmazgāšanas darījumu skaits, izmantojot LP atvērtus kontus. Lai novērstu šādu iespēju, eksperti rosina uzlabot LP sistēmu un procedūras, kā arī nodot finanšu pakalpojumu uzraudzību Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK).

Tā kā LP pieņem naudu un sniedz norēķinu pakalpojumus, uz to attiecas tās pašas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas prasības, kas uz bankām. Proti, ir jāziņo par visiem skaidras naudas darījumiem, kas pārsniedz Ls 40 000. Summai nav nozīmes, jebkurā gadījumā tiesībsargājošajām iestādēm jāziņo tad, ja, piemēram, ir aizdomas par naudas izcelsmi, Dienai stāstīja Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta priekšnieks Viesturs Burkāns. Tā kā bankas ļoti strikti ievēro prasības, vismaz daļa "pelēkās naudas" atmazgātāju savu nelikumīgo darbību veikšanai tagad izvēlējušies LP sistēmu, jo tur noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas prasības pilnībā netiek ievērotas, teic V.Burkāns.

Viņa vadītais dienests par problēmām informējis LP uzraudzi Satiksmes ministriju (SM), kas uzdevusi veikt visus nepieciešamos pasākumus to novēršanai. Nekādi būtiski uzlabojumi līdz šim gan nav redzami, apgalvo V.Burkāns. Tuvāko mēnešu laikā LP cer iedarbināt jaunu sistēmu, kas automātiski atlasīšot aizdomīgos darījumus un palīdzēs tos efektīvāk kontrolēt, uzsver LP. Tas būs tehnisks palīglīdzeklis, taču pārbaude tāpat paliks cilvēka ziņā, nosaka V.Burkāns.

Lai panāktu pilnīgu prasību ievērošanu, pastā nepieciešams veikt nopietnu sistēmas auditu, uzskata V.Burkāns. Sistēmas pilnveidi akcentē arī FKTK vadītājs Uldis Cērps un Latvijas Komercbanku asociācijas vadītājs Teodors Tverijons. Viņš rosina arī LP sniegto finanšu pakalpojumu uzraudzību nodot FKTK. Pagaidām šo jomu neviens neuzrauga, jo, kā norāda SM, ministrija "veic vispārējo uzraudzību, bet ne konkrēti finanšu pakalpojumus".

Kā vēsta ziņu aģentūras, pērn beigās sākts kriminālprocess par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apjomā, izmantojot LP sistēmu. Aizdomās tiek turēta kāda pasta nodaļas vadītāja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses