Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

"Nordea" apskats "Baltic Rim Outlook": Pēc pāris lēnāka pieauguma gadiem atsāksies ekonomiskā izaugsme

13. jūnijā Nordea bankas pārstāvji žurnālistiem prezentēja kārtējā ekonomiskā apskata “Baltic Rim Outlook” secinājumus. Nordea eksperti prognozē, ka neskatoties uz īstermiņa drūmajām ekonomikas attīstības perspektīvām, pēc pāris lēnāka pieauguma gadiem Baltijas valstīs atsāksies ekonomiskā izaugsme.

Nordea Markets vecākais analītiķis Ansi Rantala (Anssi Rantala) uzsvēra, ka Baltijas valstu ekonomikās ir novērojamas recesijas pazīmes. Uz to norāda gan vairumtirdzniecības apgrozījuma un rūpnieciskās ražošanas samazināšanās, gan arī IKP vājais pieaugums 3.3% apmērā.

“Dzīvokļu cenas, krītoties par vidēji 20%, ir pietuvojušās 2006. gada rudens līmenim. Šī cenu lejupslīde mājokļu tirgū atstās negatīvu iespaidu uz Latvijas ekonomiku. To rezultātā samazināsies investīcijas mājokļos. Vājais mājokļu tirgus liks kristies arī privātajam patēriņam, ko veicinās labklājības samazināšanās un patērētāju noskaņojuma pasliktināšanās. Mājokļa tirgus atdzišana vājinās patēriņu arī caur nodarbinātības samazināšanos un ienākumu pieauguma tempa kritumu”, norāda Ansi Rantala.

Eksperts uzsver, ka, neskatoties uz inflācijas samazināšanos ekonomiskās izaugsmes straujas bremzēšanās rezultātā, tomēr gada vidējā inflācija šogad būs rekordaugstam – 17.5% līmenī. 2009. gadā inflācijas spiediens visticamāk mazināsies, tomēr tā saglabāsies tuvu divciparu skaitlim. “Mēs paredzam, ka valūtas piesaiste nemainīsies. Lai grūtos laikus pārdzīvotu bez lieliem valūtas vai finansiāliem satricinājumiem, Latvijas darba tirgum ir jādemonstrē elastība. Jāiegrožo darba algu pieaugums, minimizējot nodarbinātības samazināšanos un panākot inflācijas spiediena pazemināšanos,“ saka Nordea Markets pārstāvis.

Savukārt Nordea valdes loceklis un korporatīvās kreditēšanas vadītājs Gustavs Eglītis uzsver: “Nordea bankas izaugsmes stratēģija ir balstīta uz stabilu ilgtermiņa attīstību. Neskatoties uz pašreizējo tautsaimniecības attīstības piebremzēšanos, mēs joprojām redzam lielu tirgus potenciālu. Patreiz mēs novērojam pozitīvas tendences sakaru un transporta, īpaši tranzīta biznesā. Savukārt būvniecības sektora sadalījums liecina par strukturālām izmaiņām veiktajās investīcijās. Pieaug ieguldījumi infrastruktūrā un rūpniecības ēkās – objektos, kas ir priekšnoteikums ekonomikas ilgtspējīgai attīstībai.”

Sīkāk ar Nordea apskatu „Baltic Rim Outlook”, tai skaitā par ekonomiskās situācijas attīstību pārējās Baltijas valstīs, Krievijā un Polijā var iepazīsties www.nordea.com mājas lapā.

Papildu informācijai:
Anssi Rantala, Nordea Markets vecākais analītiķis, tālr.: +358 9 1655 9941, [email protected],
Dagnija Stuķēna, Sabiedrisko attiecību vadītāja-preses sekretāre, Nordea Latvija, tālr.: 67 077 610, mob.: 29 470 708, [email protected].

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses