Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

"Nordea" nodrošinās "Bonnier AB" Grupas uzņēmumiem Latvijā finanšu līdzekļu konsolidēšanas pakalpojumus

Nordea banka ir parakstījusi sadarbības līgumu ar starptautisko kompāniju Bonnier Financial Services AB par naudas līdzekļu pārvaldes (cash-management) pakalpojumu sniegšanu Zviedrijas koncernā Bonnier AB ietilpstošajiem AS DIENA un DIENAs Bizness uzņēmumiem Latvijā. Līguma ietvaros tiek konsolidēti vairāk kā 10 uzņēmumu naudas līdzekļi dažādās valūtās, vairākos līmeņos, iekļaujot gan nerezidentus un rezidentus, tādā veidā ievērojami samazinot ar bankas aizņēmumiem saistītās izmaksas.

Finanšu līdzekļu konsolidēšanas instrumenti, jeb, tā saucamie cash pools, pasaulē un īpaši Ziemeļvalstīs ir populāri un pieprasīti naudas elektroniskās pārvaldes instrumenti. Ar to palīdzību uzņēmumu grupas virtuāli vai fiziski var konsolidēt savus naudas līdzekļus vienkopus, kas nozīmīgi samazina uzņēmumu procentu maksājumus par aizņēmumiem. Bez tam, tas ļauj ērtāk administrēt saistītu uzņēmumu grupas, samazināt norēķinu kontu skaitu un automātiski aizņemties naudas līdzekļus no saistītiem uzņēmumiem par zemāku procentu likmi nekā piedāvā bankas.Latvijā šādi instrumenti arvien lielāku popularitāti ieguva kopš 2000. gadu sākumā, kad arvien vairāk Skandināvu uzņēmumi sāka pieprasīt Latvijas bankām tiem jau sen iepazītus finanšu optimizācijas pakalpojumus, lai efektīvāk pārvaldītu saistīto meitas uzņēmumu kontus. Arī AS DIENA bija viena pirmajām uzņēmumu grupām, kuri sāka izmantot tā saukto Grupas konta pakalpojumu, ko šogad papildināja ar papildu līmeņiem un valūtām, dodot iespēju vēl efektīvāk konsolidēt grupas līdzekļus. Juris Paegle, Nordea bankas naudas līdzekļu pārvaldes un elektronisko norēķinu daļas vadītājs: “Nordea banku objektīvi var uzskatīt par vienu no naudas līdzekļu pārvaldes risinājumu pionieriem gan Ziemeļeiropas valstīs, gan arī Latvijā. Arī cash pool ir viens no šo risinājumu sastāvdaļām, ko Nordea klienti var izmantot jau no 2001. gada savu finanšu optimizācijai. Es paredzu, ka tuvākā gada laikā Latvijas klientu interese par šiem risinājumiem pieaugs, jo efektīva uzņēmumu finansējuma pārvaldība ikdienas darbā ļauj ievērojami ietaupīt resursus. Manuprāt, pieaugošā globalizācija diktē savus noteikumus, un tieši starptautisko naudas līdzekļu konsolidēšanas instrumenti ir prioritārais pakalpojums, ko klienti sagaida no bankām nākotnē.” Juris Frīdmanis, AS DIENA finanšu direktors: “AS DIENA vajadzība pēc tehniskiem risinājumiem finanšu līdzekļu optimizācijai un centralizētai vadībai parādījās 2005. gadā pēc uzņēmuma reorganizācijas, kad tas tika sadalīts vairākās juridiskās vienībās. AS DIENA grupā ir dažādu nozaru uzņēmumi ar atšķirīgām naudas plūsmām, kas atkarīgas no attiecīgā biznesa sezonalitātes un šajā sakarā Grupas konta pakalpojums ir neatsverams ieguvums efektīvai iekšējo naudas līdzekļu pārvaldībai. Līdz šim Latvijā esam strādājuši ar triju banku Grupas kontiem, taču šī gada sākumā, veicot bankas pakalpojumu un to izmaksu izvērtēšanu, kā pamata bankas pakalpojumu sniedzēju izvēlējāmies Nordea, ko Bonnier Grupas uzņēmumi plašāk izmanto Skandināvijas valstīs. Pievienošanās mātes uzņēmuma finansu struktūrai dod iespēju samazināt uzņēmuma naudas līdzekļu administrēšanas izmaksas un būtiski samazināt uzņēmuma procentu maksājumus.”

Pirmais cash pool Norvēģijā tikai ieviests 80-to gadu vidū un šobrīd Nordea Norvēģijā ir vairāk kā 700 cash pool, kas sevī apvieno vairākus tūkstošus uzņēmumu. Nordea Baltijas valstīs šobrīd kopā jau ir pieslēgti vairāk kā 100 šādi elektroniskās finanšu pārvaldes instrumenti. Šobrīd Nordea bankas Latvijas filiāle jau piedāvā vairāk kā 3 veidu Cash pool risinājumus atbilstoši katra klienta vajadzībām, un tiek aktīvi strādāts pie pirmā reālā laika Cash pool ieviešanas Baltijas valstīs.

Papildu informācija:
Dagnija Stuķēna, Sabiedrisko attiecību vadītāja-preses sekretāre, Nordea Latvija, tālr.: 67 077 610, mob.: 29 470 708, [email protected].

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses