Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

"Norvik banka" joprojām neapstiprina klientu datu iespējamo noplūdi, bet arī nenoliedz

**** "Norvik banka" joprojām neapstiprina, tomēr arī nenoliedz iespējamo datu noplūdi par bankas klientu veiktajiem darījumiem.

Kā uzsvēra bankas Reklāmas un sakaru nodaļas pārstāve Valda Ķipāne, pagaidām, kamēr notiek lietas izmeklēšana un nav zināmi tās rezultāti, saskaņā ar Kredītiestāžu likuma 64.pantu "Norvik banka" nav tiesīga ne tieši, ne netieši izpaust ziņas par kredītiestādes klientu kontiem vai klientiem sniegtajiem finanšu pakalpojumiem.

Ķipāne norādīja, ka izmeklēšanas laikā tiks noskaidrots, vai datu noplūde tiešām ir notikusi no "Norvik bankas", vai arī no kādas citas institūcijas. "Mums kā bankai pēc pieprasījuma ir jāsniedz informācija vairākām institūcijām, piemēram, Valsts ieņēmumu dienestam vai Valsts policijai," skaidroja bankas pārstāve.

"Norvik bankas" pārstāve apliecināja, ka pagājušajā nedēļā Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) veica pārbaudi bankā un lietas materiāli ir nodoti izmeklēšanai Valsts policijas Ekonomikas policijas pārvaldē, lūdzot pārbaudīt, vai datu noplūdē par bankas klientu darījumiem ir konstatējamas noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmes.

Svētdien, 11.aprīlī, telekompānijas LNT raidījums "Top 10" ziņoja, ka kāda "Norvik bankas" kliente lūgusi Datu valsts inspekcijai pārbaudīt, kā trešo personu rokās varēja nonākt viņas bankas konta izdrukas, kurās norādīti viņas personas dati, tostarp arī personas kods, kā arī informācija par viņas veiktajiem darījumiem.

Ķipāne apstiprināja, ka raidījumā minētā sieviete tiešām ir bankas kliente, taču vēl neesot noskaidrots, kā viņas dati ir nokļuvuši trešo personu rokās un vai tajā ir vainojama banka.

Vienlaikus "Norvik banka" sola veikt arī iekšējo pārbaudi, ja policija konstatēs, ka datu noplūde tiešām ir notikusi bankas vainas rezultātā, bet jau tagad esot atkārtoti pārbaudīta bankas norēķinu sistēmas darbība un tiek pastiprināti uzraudzītas drošības sistēmas.

Pirmdien plašsaziņas līdzekļiem izplatītajā paziņojumā tiek uzsvērts, ka "Norvik banka" neesot konstatējusi, ka būtu notikusi bankas sistēmas drošības sistēmu kodu uzlaušana vai naudas zādzība. Tāpat patlaban nav konstatēta darbinieku ļaunprātība attiecībā uz LNT raidījumā pieminētās klientes datu nelikumīgu nopludināšanu.

"Diemžēl neviens no mums nav pasargāts no noziedzniekiem, kas spekulē ar komercnoslēpuma jēdzienu un nelikumīgi iegūtiem datiem, lai provocētu publisku skandālu un veicinātu bankas reputācijas nomelnošanu," norādīts bankas paziņojumā.

Kā noprotams no paziņojuma, banka uzskata, ka izdrukas par klientiem ir nozagtas, jo tiek pausta cerība, ka policija savā izmeklēšanā noskaidros, "vai šīs konta izdrukas nav falsificētas, kas ir nozadzis šīs izdrukas un no kurienes". "Patlaban nav apstiprinātu pierādījumu, ka tās ir tikušas nozagtas no "Norvik bankas". Iespējams, to izcelsmes avots ir kāds cits," pieļauj banka.

"Neatbildēts ir arī jautājums par to, kas ir vēlējies nomelnot bankas un klientes reputāciju, publiski celt neslavu, anonīmi iemetot nelikumīgi iegūtus datus žurnālistu pastkastē," akcentē "Norvik banka", norādot, ka notikumu iespējamās versijas ir vairākas, un izmeklēšanas interesēs banka nedrīkst izpaust detalizētu informāciju par klienti un lietas apstākļiem.

Kripāne apgalvoja, ka "Norvik banka" velta pastiprinātu uzmanību klientu datu aizsardzībai un stabilai bankas norēķinu sistēmas darbībai, kuras kvalitāti, funkcionalitāti un drošumu augsti esot novērtējuši gan klienti, gan profesionālās asociācijas. "Bankā ir ieviestas drošas tehnoloģijas un efektīvi darbojas iekšējā kontroles sistēma, kas nodrošina savlaicīgu un operatīvu incidentu pārvaldīšanu un novēršanu, ar mērķi aizsargāt mūsu klientu intereses un naudu," sacīja Ķipāne.

LNT raidījums "Top 10" ziņoja, ka viņu pastkastītē atrastas kādas bankas klientu izdrukas uz aptuveni 50 lapām, kurās atrodama informācija par 22 bankas klientiem un viņu veiktajiem darījumiem laika posmā no pagājušā gada marta līdz pat šī gada marta vidum. Iepazīstoties ar daļu no raidījuma rīcībā nonākušajiem dokumentiem, Valmieras iedzīvotāja Lana raidījumam apliecināja, ka tajā atspoguļoti viņas darījumi.

FKTK 8.aprīlī vērsās Valsts policijas Ekonomikas policijas pārvaldē ar iesniegumu izvērtēt, vai datu noplūdē par kādas bankas klientu darījumiem ir konstatējamas noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmes. FKTK turpina sākto pārbaudi bankā par informācijas sistēmas drošības atbilstību normatīvo aktu prasībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses