Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

papildināta (11:52) FKTK: Ažiotāža ap Swedbank var destrukturizēt visu banku sistēmu

Pastāv risks, ka Latvijas iedzīvotāju izraisītā ažiotāža ap Swedbank var destrukturizēt visu banku sistēmu kopumā, tādēļ ļoti svarīga ir pārdomāta un laicīga komunikācija, pirmdien valdības komitejas sēdē atzina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes locekle Ludmila Vojevoda.

Pēc viņas teiktā, īpaši riski banku sistēmai var rasties, ja noguldījumus sāks izņemt nerezidenti.

"Tādēļ ļoti svarīga ir pārdomāta un savlaicīga komunikācija," sacīja Vojevoda un uzsvēra, ka iedzīvotājiem jāsniedz objektīva informācija.

Vienlaikus Vojevoda apliecināja, ka baumas par Swedbank ir nepamatotas un banka ir stabila. Lai arī gan svētdien, 11.decembrī, gan pirmdien iedzīvotāji turpina izņemt noguldījumus no Swedbank gan bankomātos, gan izmantojot internetbanku, bažām nav pamata, jo banka ir labi kapitalizēta un tai ir pietiekama likviditāte, viņa klāstīja.

Pēc FKTK padomes locekles teiktā, Swedbank aktīvi rīkojas, nodrošinot pakalpojumu sniegšanas nepārtrauktību, un banka var rēķināties arī ar mātesbankas palīdzību. Zviedrijas Swedbank ir ne tikai spējīga sniegt nepieciešamo atbalstu, ko apliecina gan Zviedrijas uzraugi, gan banku stresa testi, bet arī vēlas to darīt, uzsvēra Vojevoda un piebilda, ka FKTK ir sazinājusies ar banku uzraugiem gan Zviedrijā, gan Igaunijā un Lietuvā, un tur situācija ir mierīga.

Vojevoda informēja, ka FKTK strādās pie aktīvas komunikācijas un plānots tikties arī Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes pārstāvjiem. Nepieciešama pārdomāta komunikācija gan no FKTK, gan valdības, gan citām komercbankām, lai maksimāli ātri novērstu satraukumu, viņa uzsvēra.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka no piektdienas, 9.decembra, Swedbank klienti pastiprināti izņem naudu no bankas, reaģējot uz baumām par bankas darbības problēmām. No Swedbank bankomātiem svētdien izņemti vairāk nekā 10 miljoni latu un panikai ļāvušies līdz 10 tūkstošiem bankas klientu.

Swedbank vadītājs Latvijā Māris Mančinskis intervijā LNT raidījumam 900 sekundes pastāstīja, ka aizplūdušie līdzekļi Swedbank problēmas neradīs. "Šie līdzekļi nekādas problēmas neradīs bankas ikdienas darbībā. Šo līdzekļu apmērs ir aptuveni 1% no kopējā depozītu apmēra. Mūsu gadījumā tam nebūs nekādas ietekmes, taču aicinu klientus neļauties absurdajai ažiotāžai," viņš teica.

Pēc aktīvu apmēra Swedbank ir lielākā banka Latvijā.

(papildināta visa ziņa)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektroenerģijas balansēšanas tirgus nākotne

Latvijā ilgu laiku niecinātās un kritizētās, savulaik OIK apkarošanas rezultātā izslēgtās ar dabasgāzi darbināmās koģenerācijas stacijas tagad var izrādīties vērtīgs elektroenerģijas ba...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses