Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - ASV bankas “Lehman Brothers” bankrots satricina finanšu tirgus

Starptautiskos finanšu tirgus pirmdien satricinājušas ziņas par ASV investīciju bankas “Lehman Brothers” bankrotu, kā arī “Merill Lynch” pārdošanas lēmums, krīzei prasot jaunus un lielākus upurus, raksta Reuters.

Pēc aģentūras vēstītā, ASV Federālo rezervju sistēma (FRS) arī pirmo reizi paziņoja, ka tā pieņems vērtspapīrus apmaiņā pret aizdevumiem, savukārt desmit no pasaules vadošajām bankām vienojušās izveidot 70 miljardus ASV dolāru vērtu ārkārtas fondu.

Tiek ziņots, ka Volstrītas “melnajā svētdienā” nebija veiksmīgi histēriskie mēģinājumi atrast glābēju “Lehman Brothers” un grūtībās nonākušais apdrošinātājs “American International Group” lūdzis “glābšanas virvi” FRS. Savukārt “Bank of America” piekrita izpirkt “Merrill Lynch” 50 miljardu ASV dolāru vērtā darījumā.

Pieaugot bažām saistībā ar “Lehman Brothers”, Āzijas un Eiropas tirgi nokrituši, un neskaidrības finanšu tirgos veicinājusi investoru strauju pievēršanos drošākiem ieguldījumiem, piemēram, zeltam.

“Lehman Brothers” paziņojums par bankrota procedūras pieteikšanu sekoja vairāku dienu sarunām starp bankas vadību un regulējošām iestādēm. “Tas rāda, ka ASV valdība saka: “Pietiek!” pēc tam, kad ir izglābtas citas institūcijas. Es domāju, ka šodien un rīt tirgos būs panika,” teikusi kāda eksperte. Šogad valdība ir sponsorējusi  “Bear Stearns”, kā arī “Freddie Mac” un “Fannie Mae” glābšanu.

Pirmdien pieauga arī eiro vērtība.

Kā raksta Reuters, šie notikumi rāda spēku samēra izmaiņas Volstrītā, “Bank of America” un “JPMorgan Chase” kļūstot dominējošākām. No kopainas pazūdot “Lehman Brothers” un “Merill Lynch”, trīs no piecām vadošajām ASV investīciju bankām būs “izstājušās no spēles” pēdējo sešu mēnešu laikā. Banku “Bear Stearns” martā pārņēma “JPMorgan Chase”.

“Lehman Brothers” nespēja izturēt galvenokārt to aktīvu smagumu, kas ir saistīti ar nekustamo īpašumu. To vērtība patlaban veido tikai daļu no sākotnējās cenas.

Savā bankrota pieteikumā banka norādījusi, ka tās nenodrošināto kreditoru vidū ir “Citigroup”, “Bank of New York Mellon”, Japānas “Aozora Bank” and “Mizuho Financial Group”.

Reuters ziņo, ka iedzīvotāji Eiropā ir sagatavojušies ļaunākajam pēc pēdējo dienu notikumiem. “Tas mūs tieši ietekmēs,” teicis kāds miesnieks Londonā, skaidrojot, ka viņš apgādā restorānus un cilvēki, zaudējot darbu, vairs neēdīs ārpus mājām. “Viss ir saistīts. Cietīs ne tikai baņķieri, bet arī cilvēki vietās, kur viņi tērē naudu.”

Pēc lielākās neveiksmes banku jomā ASV vēsturē daudzi cilvēki vaino finanšu iestādes pašas, kā arī regulējošās iestādes, kas nav pietiekoši uzraudzījušas bankas, norāda Reuters.

Kāds pensionārs Berlīnē izteicies, ka “tas ir beigu sākums”. Viņu pašu tas neesot ietekmējis, bet pensionārs esot noraizējies par nākotni. Savukārt pavārs Amsterdamā pieļāvis, ka gada laikā tas var notikt arī Nīderlandē.

Daudzi esot nobijušies, ka bankas krišana ir tikai aisberga redzamā daļa.

Aģentūras LETA biznesa informācijas portāla "nozare.lv" redaktors Mārtiņš Apinis paudis viedokli, ka "Lehman Brothers" bankrots neietekmēs Latvijas finanšu tirgu. Uz to jau ir noreaģējušas akciju cenas, bet tālāka ietekme nav gaidāma.

(pievienotas pēdējās piecas rindkopas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses