Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Decembrī pieauguši banku uzkrājumi nedrošiem kredītiem

Decembrī banku izveidotie uzkrājumi nedrošiem kredītiem sasniedza 345 miljonus latu, kas ir par 77% vairāk nekā mēnesi iepriekš, liecina Latvijas banku darbības operatīvie rādītāji. Salīdzinot ar 2007.gada beigām, uzkrājumu apjoms ir audzis četrkārtīgi.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītājas vietnieks Jānis Brazovskis otrdien preses konferencē norādīja, ka bankas dažādi risina slikto kredītu pārvaldību, piemēram, dažas kredītiestādes ir nodibinājušas speciālus uzņēmumus, kas nodarbojas ar šo parādu pārstrukturēšanu, citas savukārt šos jautājumus risina, pārveidojot iekšējo struktūru un atvēlot lielākus resursus tieši problemātisko kredītu vadībai.

Komisijas aplēses liecina, ka gada beigās banku kopējie uzkrājumi nedrošajiem kredītiem bija 2,1% no kredītportfeļa. Novembrī tie bija 1,2%, tādējādi mēneša laikā banku veidotie uzkrājumi nedrošiem kredītiem ir auguši par 0,9 procentu punktiem. Kopumā kredītu ar maksājumu kavējumiem daļa kopējos kredītos pieaugusi no 6,8% 2007.gada beigās līdz 15% 2008.gada beigās.

Kā liecina FKTK dati, pērn Latvijas bankas nopelnījušas 78 miljonus latu, kas ir par 79% jeb 294 miljoniem mazāk nekā gadu iepriekš. 2008.gada beigās sāka samazināties kreditēšanas apjomi, un decembrī, salīdzinot ar novembri, Latvijas banku kredītportfelis ir bijis par 1,1% mazāks.

Piesaistīto noguldījumu apjoms decembrī palielinājās par 0,5%, taču kopumā 2008.gadā noguldījumu apjoms ir bijis par 4% mazāks nekā 2007.gada beigās. Iepriekšējo piecu gadu laikā noguldījumu apmērs Latvijas bankās auga ik gadu vidēji par 21-37%, bet kopš 2008.gada rudens ir vērojamas tendences noguldījumu kopējam apmēram samazināties.

FKTK norāda, ka 2008.gada pirmajos astoņos mēnešos bija vērojams neliels noguldījumu apmēra pieaugums, bet septembrī un oktobrī noguldījumi samazinājās, savukārt novembrī un decembrī noguldījumu apmērs bankās atkal nedaudz palielinājās, tādējādi kopējam noguldījumu atlikumam banku sektorā 2008. gada beigās sasniedzot 9,8 miljardus latu.

2008.gada laikā kopumā Latvijas banku aktīvu apjoms ir palielinājies par 6% jeb 1,3 miljardiem latu. Decembrī, salīdzinot ar novembri, Latvijas banku sektora likviditātes rādītājs ir nedaudz palielinājies - līdz 52,8%. Novembrī šis rādītājs bija 48,7%, bet kapitāla pietiekamība vidēji bijusi ap 11,8%. Normatīvs paredz 8%.

Pēc FKTK datiem, būtiskas izmaiņas 2008.gadā bijušas privātuzņēmumiem izsniegto kredītu apmēra pieauguma proporcijā attiecībā pret mājsaimniecību kreditēšanas pieaugumu. Laikā no 2003.–2006.gadam mājsaimniecību kreditēšanas tempi par 25-42% apsteidza privātuzņēmumu kreditēšanas tempus un tikai 2007.gadā tie gandrīz izlīdzinājās - attiecīgi 39,5% un 41%. Šīs izmaiņas ir atbilstošas ekonomiskajai situācijai un rāda mājsaimniecību maksātspējas mazināšanos, kas ierobežo arī iespējas saņemt kredītus, secina FKTK.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses