Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - "Fitch Ratings" apstiprina Latvijas eiroobligāciju emisijai reitingu "BBB+" līmenī

Kredītreitingu aģentūra "Fitch Ratings" ("Fitch") pirmdien Latvijas eiroobligāciju emisijai piešķīrusi reitingu "BBB+", kas ir vienā līmenī ar valsts reitingu ilgtermiņa saistībām ārvalstu valūtā, kam ir negatīvs nākotnes vērtējums, liecina kompānijas paziņojums.

Latvija atbilstoši iepriekš apstiprinātajiem aizņemšanās plāniem 2008.gada 29.februārī ir emitējusi eiroobligācijas 400 miljonu eiro apmērā ar dzēšanas termiņu 2018.gadā, lai nodrošinātu nepieciešamos līdzekļus šogad novembrī gaidāmajai Latvijas eiroobligāciju dzēšanai 200 miljonu eiro apmērā, vairāku citu valsts aizņēmumu pārfinansēšanai, kā arī citu finansēšanas nepieciešamību segšanai tuvāko gadu laikā, ziņo Finanšu ministrija (FM).

Ir redzamas dažas pazīmes, ka kredītu pieaugums un iekšējais pieprasījums ir sācis mazināties, taču būs nepieciešams laiks, lai pieprasījuma samazināšanās ietekmētu tekošā konta deficītu, inflāciju, algas un ārējā parāda dinamiku, norāda "Fitch".

Aģentūra atzīmējusi to, ka samazinās privātā sektora kreditēšana, kā arī privātais patēriņš, tomēr palēnināšanās ir nepietiekama, lai "Fitch" varētu secināt, ka Latvija piedzīvo "vieglo piezemēšanos".

"Fitch" turpinās vērtēt Latvijas spēju atjaunot līdzsvaru. Pierādījumi, ka Latvija virzās uz "vieglo piezemēšanos" ar tekošā konta deficīta samazināšanos, lēnāku banku kreditēšanas izaugsmi un ārējās aizņemšanās atgriešanos pie ilgtspējīgāka līmeņa varētu veicināt nākotnes vērtējuma pārskatīšanu uz stabilu, norāda aģentūra.

Savukārt pēkšņa kapitāla pieplūduma palēnināšanās, kas izsauktu sāpīgu makroekonomisko pārkārtošanos, varētu novest pie reitinga pazemināšanas.

Eiroobligācijas emitētas ar emisijas vadošo banku – "UBS" un "HSBC" – starpniecību.

Pastāvot mainīgam investoru pieprasījumam, eiroobligāciju fiksētā ienesīguma likme noteikta 5,50% līmenī, bet kopējā ienesīguma gada likme – 5,53% līmenī.

Pēc eiroobligāciju emisijas Latvijas centrālās valdības parāds palielināsies līdz 1,3 miljardiem latu jeb 7,7% no iekšzemes kopprodukta, taču, dzēšot iepriekš emitētās obligācijas, parāda līmenis samazināsies un Latvijas centrālās valdības parāds joprojām būs viens no zemākajiem starp Eiropas Savienības dalībvalstīm gan absolūtā, gan relatīvā izteiksmē, uzsver FM.

Latvija jau iepriekš ir veikusi aizņēmumus starptautiskajā kapitāla tirgū, emitējot eiroobligācijas 1999., 2001. un 2004.gadā.

(Papildināts viss teksts saskaņā ar jaunāko informāciju.)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses