Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

papildināta - Tiesa aptur FKTK administratīvo aktu par licences anulēšanu "VEF bankai"

Administratīvā apgabaltiesa otrdien apmierināja "VEF bankas" pieteikumu par administratīvā akta darbības apturēšanu, ar kuru Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) anulēja "VEF bankai" izsniegto licenci kredītiestādes darbībai, informēja tiesas priekšsēdētāja sekretāre Mareta Pribila.

Viņa sacīja, ka šo tiesas lēmumu vēl var pārsūdzēt desmit dienu laikā Augstākās tiesas Senātā.

Lieta pēc būtības - par minētā administratīvā akta atcelšanu - tiesā tiks skatīta vēlāk.

Advokāts Andrejs Guļajevs, kurš "VEF bankas" intereses strīdā ar FKTK pārstāv Rīgas apgabaltiesā ierosinātajā bankas likvidācijas lietā, aģentūrai LETA sacīja - ja tiesa apturējusi FKTK 26.maija lēmumu, teorētiski banka varētu strādāt. Viņš gan norādīja, ka nepārstāv banku administratīvajā procesā, bet gan civillietā. Turklāt advokāts sacīja, ka viņam nav pieejams Administratīvās apgabaltiesas lēmuma motivēts teksts, tāpēc Guļajevs atturējās sīkāk atbildēt, vai tiesas lēmums ir pamats atjaunot bankas darbību.

Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Teodors Tverijons biznesa portālam "Nozare.lv" pieļāva, ka šis tiesas lēmums ir pirmais šāda veida precedents Latvijas banku sektorā. Līdzīgi kā Guļajevs, arī Tverijons vairījās atbildēt, vai tiesas lēmums ir pamats atjaunot bankas darbību, taču atgādināja, ka licences apturēšana nebija saistīta ar bankas darbību vai bezdarbību, bet gan ar tās jauno akcionāru - Honkongas kompānijas "Uniwell Worldwide Limited" - nespēju saņemt FKTK piekrišanu līdzdalības iegūšanai bankā.

FKTK biroja vadītāja Anna Dravniece informēja, ka komisija pārsūdzēs Administratīvās apgabaltiesas otrdienas lēmumu. Viņa arī uzsvēra, ka minētais tiesas lēmums līdz tā spēkā stāšanās dienai nekādi neietekmē FKTK pieņemto lēmumu par licences anulēšanu.

Rīgas apgabaltiesa 9.jūnijā nolēma apturēt tiesvedību "VEF bankas" likvidācijas lietā līdz brīdim, kad Administratīvajā apgabaltiesā tiks izskatīts bankas lūgums par minētā administratīvā akta apturēšanu.

FKTK šogad 26.maijā nolēma anulēt "VEF bankai" izsniegto licenci kredītiestādes darbībai.

Pamatojoties uz šo lēmumu, FKTK vērsās Rīgas apgabaltiesā ar "VEF bankas" likvidācijas pieteikumu. Tiesa 29.maijā nolēma ierosināt lietu un apķīlāt bankas mantu. Savukārt "VEF banka" 2.jūnijā vērsās Administratīvajā apgabaltiesā ar pieteikumu par FKTK lēmuma atcelšanu, ar kuru bankai anulēta licence kredītiestādes darbībai.

FKTK biroja vadītāja Anna Dravniece iepriekš aģentūrai BNS paskaidroja, ka licences anulēšanas iemesls nav saistīts ar bankas maksātnespēju. "Šāds lēmums pieņemts, pamatojoties uz to, ka "VEF bankas" akcionāri ilgstoši nav saņēmuši komisijas atļauju būtiskas līdzdalības iegūšanai un banka nav nodrošinājusi Kredītiestāžu likuma prasību ievērošanu, akcionāriem neesot lemttiesīgiem un tādējādi nespējot veikt darbības, lai nodrošinātu piesardzīgu bankas darbību," viņa klāstīja.

Pēc aktīvu apmēra "VEF banka" pagājušā gada beigās bija 24. lielākā no 27 Latvijas bankām, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati, kuros gan nav ierindota "Parex banka", kas 2008.gada rudenī bija otrā lielākā Latvijas banka pēc aktīviem.

(pievienota 6.rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk jākrāj pašiem

Grozījumi Pensiju likumā nosaka to, ka laika periodā no 2025. gada 1. janvāra līdz 2028. gada 31. decembrim pensiju 2. līmenī tiek novirzīti vien 5% no bruto algas, savukārt 15% tiks novirzīti...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses