Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Valdība akceptē banku pārņemšanas likumu

Valdība otrdien akceptēja banku pārņemšanas likumprojektu. Tas paredz veidu, kā no privātajiem īpašniekiem var tikt atsavinātas viņiem piederošās akcijas. Valsts to varēs pielietot, ja būs apdraudēta Latvijas banku sistēmas stabilitāte un, ja bankas darbība, valstij to nepārņemot, būs nopietni apdraudēta. Faktiski likumā ir runa par kredītiestādes privāto īpašnieku akciju nacionalizēšanu.

Premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) jautāts, vai šāds likums ir pieņemts saistībā ar Parex banku un mazajiem akcionāriem, teica: “Jā, daļēji tā var teikt.” Viņš uzsvēra, ka brīdī, kad valsts pārņēma bankas kontrolpaketi, tāda likuma nebija, lai arī nepieciešamība jau bijusi. I.Godmanis uzsvēra, ka valdības pieņemtais likums steidzamības kārtā tiks virzīts izskatīšanai Saeimā. Likums izstrādāts saskaņā ar starptautiskajām normām par banku pārņemšanu, viņš norādīja.

Finanšu ministrs Atis Slakteris (TP)  sacīja, ka viņš būtu priecīgs, ja Saeima likumprojektu ceturtdien pieņems abos lasījumos. Viņš atzina, ka gadījumā, ja neizdosies vienoties ar Parex bankas mazajiem akcionāriem tiks iedarbināts likumā paredzētais mehānisms un lemts par akciju atsavināšanu. Ja būs nepieciešams arī piespiedu kārtā. “Laika nav daudz, maziem akcionāriem ātri būs jāpieņem lēmums,” uzsvēra A.Slakteris, atbildot uz jautājumu, vai viņš izmantos likumā paredzētās tiesības rosināt speciālu likumu par akciju piespiedu atsavināšanu.

Sarunas ar mazajiem akcionāriem sāktas jau pagājušajā nedēļā, nosūtot viņiem vēstuli. Pagaidām gan nav skaidrs, cik ilgs laiks lēmuma pieņemšanai viņiem tiks dots un no kura brīža sāks skaitīt likumprojektā paredzēto piecu dienu termiņu. A.Slakteris arī atzina, ka prasība par Parex 100% kapitāla pāreju valsts īpašumā ir saistīta ar starptautisko institūciju, īpaši Zviedrijas valdības, bankas glābšanai atvēlēto finansējumu.

Diena jau rakstīja, ka Parex bankā 15% procenti akciju ir mazo akcionāru rokās. Mazie akcionāri pauduši, ka nevēlas savas akcijas atdot par simbolisku samaksu, kā to izdarīja zviedru banka Svenska Handelsbanken, pārdodot savas 0,3% Parex akciju par vienu eiro centu.

Valdības akceptētajā likumprojektā paredzēta labprātīga akciju pārņemšanu, labprātīga akciju pārņemšanu abpusēji vienojoties, kā arī akciju piespiedu atsavināšana. Likumprojekts paredz arī samaksas kārtību par akcijām, abpusēji vienojoties.  

Likumprojektā noteikts, ja piecu darba dienu laikā pēc sarunu uzsākšanas ar banku vai tās akcionāriem neizdodas vienoties par labprātīgu bankas pārņemšanu, Finanšu ministram ir tiesības sagatavot speciālu likumu par bankas piespiedu pārņemšanu. Pārņemot banku piespiedu kārtā, paredzēts, ka tiek noteikts taisnīgas atlīdzības apmērs. To nosaka atbilstoši summai, kuru akcionārs iegūtu  bankas likvidācijas gadījumā.

Lēmumu par bankas pārņemšanu pieņem Ministru Kabinets pēc ministra ierosinājuma, savukārt, ja tā ir piespiedu pārņemšana, ierosinājumam  jāpievieno speciāls likums un novērtējums, sacīts likumprojektā. Novērtējumu sniedz komisija, kurā ir pa vienam pārstāvim no Finanšu kapitāla un tirgus uzraudzības komisijas (FKTK), Latvijas Bankas un Valsts kases. To vada FKTK pārstāvis. Ja ir strīds par atlīdzību, likumprojekts paredz iespēju vērsties tiesā.

Likumprojekts paredz, ka bankas pārņemšanu var ierosināt FKTK vai Latvijas Banka, priekšlikumu iesniedzot FM.
Šie noteikumi neattiecas uz ES valstīs, vai citās valstīs reģistrētu banku filiālēm Latvijā. Tāpat tas neattiecas uz bankām, kas jau atzītas par maksātnespējīgām.

Galīgais lēmums par šo kārtību jāpieņem Saeimai.

(papildināts viss teksts)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Valstij vajag 100% Parex, lai saņemtu starptautisko finansētāju kredītus

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses