Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Par biļetena "Averss un Reverss" 2007.gada 3.numuru

Klajā nācis Latvijas Bankas biļetena "Averss un Reverss" kārtējais – 2007.gada 3.numurs.

Tajā publicēta saruna ar Francijas Republikas centrālās bankas Banque de France prezidentu Kristianu Nuajēru (Christian Noyer), kurš būs arī Latvijas Bankas konferences "Konkurētspēja – Latvijas tautsaimniecības nākotnes stūrakmens" viesreferents šā gada 10. oktobrī. Intervijā "Eiropas integrācija papildina globālo integrāciju" K. Nuajērs stāsta, ko Francija un Eiropa guvusi no eiro ieviešanas, kā vienotā valūta varētu nostiprināt Eiropas konkurētspēju, kā viņš redz eiro zonas "kluba" paplašināšanos, un par citiem jautājumiem.

Intervijā "Kredītu reģistrs – labāk pārredzams spēles laukums" Latvijas Bankas Maksājumu sistēmu pārvaldes Parādnieku reģistra daļas vadītājs Andis Čonka skaidro Kredītu reģistra veidošanas apsvērumus. Kredītu reģistrs, kas sāks darbību no nākamā gada 1.janvāra, ir informācijas sistēma, kurā tiks apkopota, centralizēti uzkrāta un glabāta informācija par aizņēmējiem un viņu saistībām. Ieguvēji būs gan bankas, apdrošinātāji, krājaizdevu sabiedrības un līzinga kompānijas, gan finanšu tirgus uzraugi, gan sabiedrība kopumā, vieniem gūstot iespēju precīzāk novērtēt aizņēmēja kredītspēju, otriem saņemot pilnīgāku pārskatu par finanšu sistēmu kopumā. Pašiem aizņēmējiem pozitīva kredītvēsture būs laba vizītkarte, kas varētu kļūt par iemeslu, piemēram, cita kredīta piešķiršanai bez ķīlas, ar zemākiem procentiem vai līdzīgi. Kredītu reģistrs ir arī būtiska sastāvdaļa valdības izstrādātajā inflācijas ierobežošanas plānā.

Kā uzsver analītiķi, eksports ir viens no svarīgākajiem Latvijas tautsaimniecības tālākas attīstības nosacījumiem. Taču kopumā eksporta apjomi pēc 2006. gadā sasniegtā rūk. Latvijas ķīmijas un farmācijas nozares uzņēmumi tomēr pēc iestāšanās Eiropas Savienībā ārējos tirgos spējuši paplašināt savu daļu un arī būtiski uzlabot konkurētspēju. Par galvenajiem veiksmes faktoriem, nozares problēmām un iespējamiem risinājumiem publikācijā "Eksporta attīstības iespējas farmācijā" stāsta Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācijas pārstāvis, AS Grindeks valdes loceklis Vitālijs Skrīvelis.

Biļetens ievietots Latvijas Bankas interneta lapā http://www.bank.lvsadaļā "Publikācijas".

Informāciju sagatavoja:

Mārtiņš Grāvītis, Latvijas Bankas preses sekretārs

Tālrunis 7022 349, fakss 7022 429

[email protected]; www.bank.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses