Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Parādu piedzinējs: Latvijas parādnieks ir ar ļoti stipru raksturu

Latvijas "tipiskais" parādnieks ir ar ļoti spēcīgu raksturu un ar to, ka palicis kādam parādā, labi aprod un ātri samierinās, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja kredītmenedžmenta kompānijas SIA "Paus Konsults" valdes loceklis Mārcis Katajs.

"Toties parādniekiem ļoti nepatīk, ja par to zina viņu vecāki, radi, kaimiņi, un tas viņiem rada lielu diskomfortu," norāda Katajs.

Viņa skatījumā parādnieka dzīve pēc Ārpustiesas parāda piedziņas likumprojekta pieņemšanas, kuru jau drīzumā Ekonomikas ministrija plānojusi virzīt izskatīšanai valdībā, tiks padarīta daudz komfortablāka un vieglāka.

Vienlaikus Katajs šaubās, vai Ārpustiesas parāda piedziņas likumprojekts mudinās cilvēkus nokārtot savas saistības. "Tas veicinās tikai to, ka kreditori vairāk vērsīsies tiesā, jo pirmstiesas ceļā atgūtā nauda noteikti samazināsies," sacīja Katajs.

Arī citās valstīs parādu piedziņas pirmstiesas procesa regulējums ir ļoti stingrs, bet lielākoties šai lietai nepieiet tik trausli un bailīgi, kā tas tiek mēģināts panākt ar šo likumu, norādīja Katajs, atzīstot, ka nevienā valstī netiek pieļauta nekorekta rīcība pret cilvēku, bet toties informācija par to, ka cilvēks ir parādā, netiek uzskatīta par publiski slēpjamu informāciju vai tabu, kā tas ir Latvijā.

"Man liekas, ka likums šādā variantā īsti neattiecas uz mūsu valsti. Tas ļoti labi darbotos kādā no Skandināvijas valstīm, kur ir senas maksājumu kārtošanas tradīcijas un tās ir saistītas arī ar cilvēka statusu sabiedrībā. Skandināvijas valstu iedzīvotājiem ir pilnīgi citāda attieksme pret maksāšanu un nemaksāšanu, bet Latvijā cilvēki ļoti labi sadzīvo ar domu, ka ir kādam parādā," stāstīja Katajs.

Likumprojektā, viņaprāt, iekļauts viens "pilnībā nevajadzīgs" punkts, ka kontaktēties ar parādnieku var tikai pa līgumā norādītājiem kontaktiem.

"Jau nākamajā dienā parādnieks var nomainīt tālruni, dzīvesvietu un pat valsti, bet likums šādos gadījumos kreditoram ļaus nosūtīt viņam tikai vēstuli uz deklarētu adresi. Tas ir absurds. Ja cilvēks dodas prom uz Īriju, nav teikts, ka viņš mūk prom no nemaksāšanas, bet varbūt tur, kur viņam būs iespējas strādāt un nopelnīt, viņš būs gatavs sākt nokārtot savas parādsaistības," uzsvēra parādu piedziņas kompānijas valdes loceklis.

Viņš ir pārliecināts, ka tikai pie iespējas komunicēt ar parādniekiem veidosies abpusēji pozitīvs dialogs.

Ekonomikas ministrija darbu pie Ārpustiesas parāda piedziņas likumprojekta sāka pagājušā gada septembrī. Ārpustiesas parāda piedziņas likumprojekts tiek izstrādāts, lai nodrošinātu taisnīgu praksi ārpustiesas parāda piedziņas procesā, biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evita Urpena.

Top komentāri

Janīna
J
Kādi gan teiksmaini pretekļi šajā krīzes laikā savairojušies! Mārcis Katajs... Kā vispār zeme nes tādus indivīdus, kuriem šķiet, ka finanšu sektora alkatības izraisītajā krīzē cietušie, kas ne savas vainas pēc palikuši bez darba un iztikas līdzekļiem, var tikt psihoģiski terorizēti no šakāļu biznesa piekopējiem? Šobrīd, man laimīgi izdevās savus parādus atmaksāt (laimīgas apstākļu sagadīšanās pēc, un pa tiešo savam debitoram), bet es visu mūžu atcerēšos to murgu, kad mums ģimenē kurā aug divi bērni, ilgstoši nebija naudas pat pārtikas iegādei bet vēlu vakaros, kad ēdām sausu maizi un dzērām tēju bez cukura, tā regulāri iezvanījās telefons un kāda labi paēdusi balss no PAUS KONSULTS kompānijas pamācīja, ka bērniem tik daudz pārtikas kā pieaugušajam neesot vajadzīga, jo viņi taču ir mazāki, un tāpēc mums nekavējoties jāpārtrauc "tērēt" pārlieku daudz naudas pārtikas iegādei lai varam pārskaitīt to uz PAUS KONSULTS bankas kontu. Es patiešām nemeloju un tā ir patiesība par MĀRCI KATAJU. Cerams, ka dzīve tev atmaksās, pretīgais nelieti un tu savu božēlojamo dzīvi pabeigsi kartona kastē zem tilta, izmircis savos izkārnījumos. Amen!.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses