Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Paredz, ka OCTA cenu atšķirība starp "labajiem" un "sliktajiem" šoferiem pieaugs

Jau patlaban obligātās civiltiesiskās transportlīdzekļu apdrošināšanas (OCTA) polises cena starp autoīpašniekiem, kas ieņem Bonus-malus risku novērtēšanas sistēmā šobrīd augstāko, 16.atlaižu klasi un zemāko, 1.piemaksu klasi, var atšķirties pat par četrām reizēm.

Turpmāk šī apdrošinātāju cenu diferencācija starp "labajiem" un "sliktajiem" transportlīdzekļu īpašniekiem tikai pieaugs, prognozē Juris Stengrevics, Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) valdes priekšsēdētājs.

"Manuprāt, šāda stratēģija no apdrošinātāju puses ir tikai atbalstāma, jo tādā veidā tiek sekmēta autovadītāju apziņa būt uzmanīgiem, atbildīgiem, nepārgalvīgiem ceļu satiksmē. Šādu praksi sen jau izmanto apdrošinātāji citās Eiropas Savienības valstīs, kur par avāriju tās izraisītājam OCTA cena pieaug ievērojami," norāda Stengrevics.

LTAB dati liecina, ka pērn apdrošinātāju nopelnīto OCTA prēmiju summa veidoja 36 miljonus latu, kas ir par 45% vairāk nekā gadu iepriekš. Savukārt ceļu satiksmes negadījumos cietušajiem izmaksātas zaudējumu atlīdzības 31,7 miljonu latu apmērā, kas ir par 48% vairāk, salīdzinot ar 2006.gadu.

Vidējā summa, par kādu pērn katru dienu apdrošinātāji pieņēmuši lēmumus izmaksai ceļu satiksmes negadījumos cietušajiem, ir 84 000 latu. 2006.gadā šis skaitlis bija 53 200 latu.

Stengrevics norāda, ka arī pērn turpinājās OCTA tirgus izaugsme, sasniedzot augstākos rādītājus pēc noslēgto polišu apjoma un skaita sistēmas 10 gadu pastāvēšanas laikā. Pateicoties tam, OCTA turpina būt otrs lielākais apdrošināšanas segments Latvijā.

Tai pat laikā, pieaugot reģistrēto transportlīdzekļu skaitam, pieaug arī ceļu satiksmes negadījumu skaits, kā rezultātā pērn apdrošinātāji pieņēmuši 60 200 zaudējumu pieteikumus, kas ir gandrīz par 10 000 jeb 20% vairāk nekā 2006.gadā.

Atlīdzību straujo pieaugumu, tāpat kā iepriekš, sekmējis izmaksu kāpums. No visām atlīdzībām apmēram 92% veido transportlīdzekļu bojājumi un bojāejas zaudējumu atlīdzināšana. Šo atlīdzību pieaugums pērn sasniedza 64%, ko var izskaidrot ar vispārējo inflāciju valstī, jauno transportlīdzekļu īpatsvara pieaugumu ceļu satiksmē un līdz ar to dārgākiem remontiem, kā arī strauju transportlīdzekļu remontdarbu izmaksu sadārdzinājumu.

Tāpat medicīnas pakalpojumu izcenojumu kāpuma ietekmē pērn palielinājušās arī atlīdzības, kas sedz ārstēšanās izdevumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses