Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

"Parex banka": latu procentu likmes RIGIBOR nākotnē varētu samazināties

Starpbanku tirgū latu procentu likmes RIGIBOR nākotnē varētu samazināties, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" pieļāva "Parex bankas" viceprezidents resursu pārvaldības jautājumos Normunds Vigulis.

"Pieļauju, ka kritīsies. Viens no iemesliem varētu būt saistīts ar augsto inflāciju un straujo ekonomikas izaugsmi. Kad šie rādītāji sāks kristies, tad arī likmēm būtu jāiet uz leju," viņš teica.

Vigulis skaidroja, ka viens no iemesliem augstajām RIGIBOR likmēm ir tas, ka bankas, kurām ir ļoti liela starpība starp izsniegtiem kredītiem un piesaistītiem depozītiem, aizņemas resursus starpbanku tirgū, lai nodrošinātu Latvijas Bankas (LB) noteikto obligāto rezervju normas izpildi.

"Ņemot vērā augsto pieprasījumu pēc latiem, šīs bankas mēģina vairāk piesaistīt līdzekļus arī no iedzīvotājiem par augstiem depozīta procentiem, kā to tagad dara, piemēram, "Nordea" un "DnB Nord", piedāvājot 9-10% gadā," viņš stāstīja.

Vigulis pauda viedokli, ka augstās latu likmes ir saistītas arī ar spekulācijām par lata devalvāciju un ar neziņu, kas bija saistīta ar LB prezidenta pārvēlēšanu.

Viņš atgādināja, ka amatā uz jaunu termiņu ievēlētais LB prezidents Ilmārs Rimšēvičs paziņoja - lats ir stabils un prioritāte ir pāreja uz eiro. "Tas ir nopietns signāls, ka procentu likmes latiem, visticamāk, kritīsies," sacīja "Parex bankas" pārstāvis.

Vigulis atzina, ka RIGIBOR (likme, par kādu bankas gatavas aizdot viena otrai latus), kas pašlaik sešiem mēnešiem pārsniedz 12%, ir ļoti augsta, un norādīja, ka šīs likmes starpība ar eiro likmi ir 7,5 procentpunkti.

"Ko tas nozīmē? Pēc būtības tas parāda, ka tirgus ir plānojis devalvāciju par 7,5% gadā, uz diviem gadiem tie būtu jau 15%. Skaidrs, ka devalvācijas risks nav tik liels. Es pieļauju, ka parādīsies spekulanti, kas gribēs "paņemt" šo procentu likmju starpību," teica "Parex bankas" viceprezidents resursu pārvaldības jautājumos.

Atbildot uz jautājumu, vai RIGIBOR likmes kāds mērķtiecīgi neuztur augstā līmenī, Vigulis šādu iespēju noliedza, norādot, ka atsevišķiem tirgus dalībniekiem tas nav pa spēkam. "RIGIBOR ir tik augsts arī, lai ārzemnieki nevarētu spekulēt uz lata devalvāciju," viņš piebilda. "Ko ārzemnieki dara, to redzējām gan martā, gan arī vēlāk. Viņi aizņemas latus un uzreiz tos pārdod. Piemēram, ja aizņemšanās termiņš ir seši mēneši, tad šajā laikā tiek cerēts, ka lats tiks devalvēts un būs iespēja par lētāku summu atpirkt latus un tos atdot."

Pēc Latvijas Bankas mājaslapā publicētajiem datiem, ceturtdien vienas dienas latu RIGIBOR likmes ir 3,63%, nedēļas - 4,3%, viena mēneša - 7,39%, triju mēnešu - 11,56%, bet sešu mēnešu RIGIBOR likme bija 12,46%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses