Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

"Parex bankas" veidotais lietišķās aktivitātes indekss samazinās līdz rekordzemam līmenim

"Parex bankas" veidotais lietišķās aktivitātes indekss "Parex indekss" šogad trešajā ceturksnī samazinājies līdz zemākajai vērtībai kopš indeksa aprēķinu sākšanas.

Salīdzinot ar šā gada otro ceturksni, "Parex indekss" gada trešajā ceturksnī ir samazinājies par 0,83 procentpunktiem - līdz 54,37 punktiem.

Indeksa veidotāji gan piebilst, ka indeksa samazinājums gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar otro ceturksni, ir mazāks nekā iepriekšējos ceturkšņos - indeksa kritums starp 2006.gada decembri un 2007.gada martu bija 3,32 punkti, bet starp 2007.gada martu un jūniju - 2,36 punkti.

"Parex indeksa" aprēķini liecina, ka šogad trešajā ceturksnī indeksa vērtība ir kritusies gandrīz visās uzņēmēju grupās, bet lielākais samazinājums - par 4,06 punktiem - ir bijis Zemgales uzņēmēju vidū. Straujš indeksa kritums bijis arī uzņēmumu vidū ar lielu apgrozījumu - par gandrīz četriem punktiem, starp uzņēmējiem, kas vada kompānijas ar 250 un vairāk strādājošajiem, - par 3,19 punktiem, būvniecības uzņēmumos - par 2,62 punktiem, mazpilsētu kompānijās - par 2,28 punktiem.

Savukārt indekss pieaudzis četrās uzņēmēju grupās: uzņēmumos ar vidēji lielu apgrozījumu - par 1,25 punktiem, uzņēmumos, kuri darbojas pagastos vai laukos (par 0,87 punktiem) un Latgalē (par 0,61 punktu), kā arī tirdzniecības nozares uzņēmumos (par 0,37 punktiem).

Lielākais indeksa kritums trešajā ceturksnī bija uzņēmēju vērtējumam par vispārējo ekonomisko aktivitāti valstī - par 4,92 punktiem - līdz 49,72 punktiem. Tā ir pirmā reize, kad kāds no "Parex indeksa" apakšindeksiem ir samazinājies zem 50 punktu atzīmes, piebilst indeksa veidotāji.

Ceturkšņa laikā ir samazinājies arī apakšindekss, kas raksturo ekonomisko aktivitāti nozarē - par 2,06 punktiem, uzņēmuma rentabilitāti - par 1,16 punktiem, darbinieku skaitu uzņēmumā - par 0,84 punktiem un konkurenci nozarē - par 0,43 punktiem. Savukārt pieauguši apakšindeksi par uzņēmumu apgrozījumu (par 0,81 punktu), investīciju apjomu uzņēmumā (0,3 punktiem) un uzņēmuma finansiālo stāvokli (par 0,17 punktiem).

Šogad trešajā ceturksnī, tāpat kā iepriekšējā ceturksnī, neviens no "Parex indeksa" apakšindeksiem nav pārsniedzis 60 punktu atzīmi. Visaugstākā vērtība trešajā ceturksnī bija apakšindeksam, kas raksturo uzņēmumu apgrozījumu, - 58,9 punkti, finansiālo stāvokli - 56,6 punkti un konkurenci nozarē - 55,81 punkts.

"Parex indeksa" veidotāji arī norāda, ka gada trešajā ceturksnī samērā strauju kritumu ir piedzīvojis indeksa nākotnes novērtējums, kas atspoguļo uzņēmēju prognozes nākamajiem sešiem mēnešiem. Tas sarucis par 2,13 punktiem - līdz 54,91 punktam, kas ir zemākā vērtība kopš indeksa mērījumu sākšanas 2004.gada pirmajā ceturksnī. Savukārt tagadnes indekss, kas rāda pašreizējās situācijas vērtējumu, ir nedaudz pakāpies, sasniedzot 53,83 punktu atzīmi, kas ir pieaugums par 0,48 punktiem.

2004.gada sākumā "Parex indeksu" izveidoja "Parex banka" sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS.

"Parex indekss" tiek aprēķināts, apkopojot un izvērtējot 750 dažādu nozaru un lieluma Latvijas uzņēmumu vadītāju aptaujas rezultātus. Tas atspoguļo uzņēmēju viedokli un situācijas prognozes par ekonomisko aktivitāti valstī attiecīgajā nozarē, kā arī dažādus uzņēmuma darbības rādītājus, piemēram, rentabilitāti, apgrozījumu, finansiālo stāvokli, darbinieku skaitu, investīciju apjomu.

Ja indekss ir virs 50, tas liecina par zināmu optimismu konkrētā jautājuma vērtējumā, savukārt, ja tas ir zem 50 punktu robežas, tad iespējams runāt par zināmu pesimismu.

"Parex banka" augusta beigās bija otrā lielākā Latvijas banka pēc aktīvu apjoma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses