Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

"Parex": daļai uzņēmēju pesimisms ir modes lieta

Latvijā lielai uzņēmēju daļai patlaban pesimisms ir vairāk modes lieta, nevis realitāte, uzskata "Parex bankas" vecākais viceprezidents Mārtiņš Jaunarājs.

"Nozīmīgai daļai uzņēmēju pesimisms pašlaik ir drīzāk pēdējās modes lieta, nevis skarbās realitātes rezultāts, jo virkne šķietami negatīvu notikumu neatstāj nekādu iespaidu uz attiecīgā uzņēmuma darbību," viņš norādīja, komentējot bankas veidotā indeksa "Parex index" samazinājumu otrajā ceturksnī līdz jaunam rekordzemam līmenim.

Jaunarājs pauda viedokli, ka daudzi pašreizējie notikumi vidējā termiņā palielinās uzņēmumu konkurētspēju. "Piemēram, dzīvojamās platības cenu krišanās un pieprasījuma pēc darbaspēka samazināšanās ar laiku mazinās nu jau par normu kļuvušo darbaspēka izmaksu pieaugumu desmitiem procentu apjomā katru gadu," norādīja eksperts.

Viņš atzīmēja, ka turklāt darba tirgū ir spiesti atgriezties dažādu nozaru speciālisti, kas vieglas peļņas vilināti bija sākuši nodarboties ar celtniecību vai nekustamo īpašumu tirdzniecību.

"Cenu korekcija ir pavērusi vairākas lieliskas investīciju iespējas gan Latvijā, gan ārpus tās robežām," norādīja Jaunarājs.

Lietišķās aktivitātes indekss "Parex index" liecina, ka šogad otrajā ceturksnī Latvijas uzņēmēju noskaņojums turpināja pasliktināties - gada otrajā ceturksnī "Parex index" vērtība samazinājās par 3,52 punktiem salīdzinājumā ar gada pirmajiem trim mēnešiem un bija 44,04 punkti, kas ir jauns vēsturiski zemākais indeksa līmenis. Turklāt šogad otrajā ceturksnī pirmo reizi nedaudz zem 50 punktu atzīmes ir noslīdējis arī nākotnes indekss, kas nozīmē, ka uzņēmēji uzskata - situācija nākamo sešu mēnešu laikā paliks nemainīga vai pat nedaudz pasliktināsies.

"Parex indeksu" 2004.gada sākumā izveidoja "Parex banka" sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS. "Parex index" augstākā vērtība 61,12 punktu apjomā tika sasniegta 2006.gadā, bet 2007.gada pirmajā ceturksnī indekss sāka strauju lejupslīdi.

Indeksu aprēķina, apkopojot un izvērtējot 750 dažādu nozaru un lieluma Latvijas uzņēmumu vadītāju aptaujas rezultātus. Tas atspoguļo uzņēmēju viedokli un situācijas prognozes par ekonomisko aktivitāti valstī attiecīgajā nozarē, kā arī dažādiem uzņēmuma darbības rādītājiem, piemēram, rentabilitāti, apgrozījumu, finansiālo stāvokli, darbinieku skaitu, investīciju apjomu.

"Parex banka" maija beigās bija otrā lielākā Latvijas banka pēc aktīvu apjoma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses