Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

"Parex" drīzumā plāno lūgt FKTK atcelt ierobežojumus

Parex banka šomēnes plāno iesniegt priekšlikumus Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK) par savulaik noteikto ierobežojumu pakāpenisku atcelšanu, trešdien publicētā intervijā Neatkarīgajā Rīta Avīzē saka bankas valdes priekšsēdētājs Nils Melngailis. Pērnā gada nogalē tika noteikti ierobežojumi naudas pārskaitīšanai un izņemšanai, kā arī kredītu izsniegšanai.

N.Melngailis intervijā stāsta, ka klientiem nav lielu līdzekļu, ko glabāt, bet ir nepieciešami līdzekļi, lai veiktu maksājumus. Parex banka centīšoties pēc iespējas ātrāk atgriezties pie normāla darba ritma. "Mēs katrā ziņā centīsimies pārliecināt FKTK ierobežojumus mīkstināt un vispār atcelt," saka bankas vadītājs.

Kā skaidro N.Melngailis: jo ātrāk banka atgūs klientu uzticību, jo labāki nosacījumi tiks panākti ar lielajiem kreditoriem, jo mazāka būs nepieciešamība pēc valsts atbalsta. Ja notiks kādi citi pašlaik vēl neparedzami apstākļi, tad apjomi varētu būt arī lielāki, pieļauj Parex bankas valdes priekšsēdētājs.

FKTK decembra sākumā paziņoja, ka saistībā ar pārmērīgu noguldījumu un citu piesaistīto līdzekļu aizplūdi Parex bankai noteikti jauni ierobežojumi naudas operācijām. Tika noteikts, ka bankas klienti-fiziskas personas drīkst veikt debeta operācijas, tai skaitā, ar internetbanku, bankomātiem un skaidrā naudā, ne vairāk kā 35 000 latu apmērā kalendārajā mēnesī.

Tāpat bankai tika noteikts aizliegums veikt šādas operācijas juridiskām personām, ja tās nav paredzētas saimnieciskās darbības veikšanai. Savukārt operācijām saimnieciskās darbības veikšanai arī tika noteikti ierobežojumi - 35 000 latu mēnesī klientiem-juridiskajām personām ar darbinieku skaitu līdz desmit un 350 000 latu klientiem-juridiskajām personām ar darbinieku skaitu no 11–250.

Ierobežojumi neattiecās uz operācijām saimnieciskās darbības veikšanai juridiskām personām, ja to darbinieku skaits pārsniedz 250, tāpat uz maksājumiem valsts budžetā, valsts un pašvaldību iestādēm, darījumiem ar Latvijas Banku, maksājumiem komercsabiedrībām, kuru darbība saistīta ar preču ražošanu un pakalpojumu sniegšanu valsts un pašvaldību regulējamās nozarēs, un saistību pret šīm komercsabiedrībām izpildi, piesaistīto noguldījumu procentu maksājumiem, kā arī saistību pret banku un tās meitas sabiedrībām izpildi.

Banka toreiz norādīja, ka neērtības varētu rasties pavisam nelielai klientu daļai, un privātpersonu ikdienu tiem nevajadzētu ietekmēt.

Iepriekš FKTK bankai noteica arī kredītu izsniegšanas ierobežojumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses