Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Pasaulē pastiprinās bažas par inflāciju, naftas cenai ceļoties līdz 100 dolāriem par barelu

Pasaulē ceturtdien pastiprinājās bažas par inflācijas lēcienu un globālās ekonomikas pieauguma palēninājumu, jo naftas cenas vairāku faktoru ietekmē ir sasniegušas psiholoģiski nozīmīgo 100 ASV dolāru līmeni.

Līdz jaunam vēsturiski augstākajam līmenim naftas cena cēlās trešdien Ņujorkā, bet ceturtdien naftu tirgo tuvu rekordlīmenim jeb par 99,76 dolāriem barelā.

Eksperti norāda, ka dārgās naftas dēļ pasaulē ir sagaidāms vispārējs cenu kāpums, kas savukārt liegs centrālajām bankām samazināt procentlikmes ekonomikas pieauguma veicināšanai.

"Tas izraisīs bāzes inflācijas celšanos, sarežģījot centrālo banku iespējas samazināt likmes," kas stimulētu ekonomikas izaugsmi, sacīja kompānijas "Brewin Dolphin" analītiķis Maiks Lenhofs.

Savukārt firmas "BGC Partners" eksperts Deivids Buiks norādīja, ka tuvākajos trijos mēnešos, kamēr laiks nekļūs siltāks, nav izredžu, ka naftas cena varētu samazināties.

Kompānijas "Sucden" analītiķis Andrejs Kručenkovs brīdināja - ja pašreizējā situācijā, kad naftas piedāvājums jau tā ir zems, notiks būtisks piegāžu samazinājums tirgum, naftas cenas var uzkāpt krietni virs 100 dolāriem.

Katalizators naftas cenu kāpumam ir vardarbība vienā no pasaulē lielākajām naftas ražotājvalstīm Nigērijā, kur 1.janvārī bruņoti kaujinieki uzbruka naftas infrastruktūras objektiem Portharkortas pilsētā un nogalināja 12 cilvēkus. Vardarbības dēļ, kas ilgst jau kopš 2006.gada, naftas ražošanas apjomi šajā Āfrikas valstī kopš 2006.gada ir samazinājušies par piektdaļu.

Turklāt naftas cenu kāpumu veicina arī bažas par politiskajiem nemieriem Pakistānā, ASV energoresursu rezervju samazināšanos un auksto laiku, kas veicina pieprasījumu pēc mazuta.

Vēl viens iemesls naftas sadārdzinājumam ir zemais ASV dolāra kurss, kas veicina pieprasījumu pēc precēm, kuru cenas tiek noteiktas dolāros.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses