Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

PR: EIF pabeidz finanšu institūciju piesaisti Latvijā

Jaunā aizdevumu instrumenta pārvaldīšanai Eiropas Investīciju fonds (EIF) izvēlējies Swedbank, kas saņems finansējumu līdz pat 22 miljoniem eiro apmērā no Latvijas JEREMIE Ieguldījumu fonda. No saviem resursiem Swedbank jānodrošina līdzvērtīgs finanšu apjoms. Līdz ar to tuvāko divu gadu laikā maziem un vidējiem uzņēmumiem būs pieejamāki kredīta resursi un jaunais instruments palīdzēs uzlabot tirgus apstākļus Latvijā.

EIF aizdevumu instruments ļaus izvēlētajām bankām (Swedbank un SEB banka) nodrošināt kopā līdz pat 104 miljonu eiro finansējuma investīciju un apgrozāmā kapitāla aizdevumiem mikro, mazajiem un vidējiem uzņēmumiem Latvijā, galvenokārt ražošanas nozarē.

Līdz ar EIF lēmumu par ceturtās Latvijas finanšu starpniekinstitūcijas izvēli, tiek noslēgts atlases posms starpniekinstitūcijām, kas pārvaldīs Latvijas JEREMIE Ieguldījumu fonda piešķirto finansējumu un paredzētos instrumentus.

Par riska kapitāla fonda pārvaldītāju EIF jau izvēlējies BaltCap Management Latvia ar plānoto fonda apjomu 30 miljoniem eiro. Sēklas un uzsākšanas kapitāla fondus ar kopējo kapitālu 20.4 miljoni eiro pārvaldīs Imprimatur Capital Baltics. EIF aizdevumu instrumentu pārvaldīs SEB banka ar kopējo finansējumu 60 miljoniem eiro un Swedbank ar 44 miljoniem eiro.

Līgumu parakstīšana starp EIF un minētajām finanšu starpniekinstitūcijām ir sagaidāma 2010. gada pirmajā ceturksnī, kad tiks pabeigta juridiskā strukturēšana un privāto investoru piesaiste gadījumos, kad tas nepieciešams. Tad arī tiks sākts izsniegt aizdevumus un piešķirt investīcijas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem.

Par JEREMIE

JEREMIE ("Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises" - "Eiropas apvienotie resursi mazajiem, vidējiem un mikro uzņēmumiem") ir Eiropas Komisijas un Eiropas Investīciju bankas grupas kopēja iniciatīva, lai uzlabotu finansējuma pieejamību mikro, mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, īpaši mikrokredītiem, riska kapitāla finansējumam vai garantijām, kā arī citiem finansējuma veidiem. JEREMIE ļauj ES dalībvalstīm un reģioniem investēt ES struktūrfondu 2007 - 2013 perioda naudu un nacionālos resursus šādos ieguldījumu fondos, kuri var finansēt mazos un vidējos uzņēmumus elastīgā un inovatīvā veidā. Tā kā instrumenti tiks nodrošināti balstoties uz atmaksas pamatu, piešķirtie līdzekļi tiks no jauna investēti un tādejādi mazie un vidējie uzņēmumi iegūs vairāk no ES resursiem.    

Pašlaik EIF ir noslēdzis līgumus par Ieguldījumu fondu izveidi deviņās ES valstīs, tostarp Latvijā.

Jaunās iniciatīvas mērķis ir attīstīt un veicināt uzņēmējdarbības lomu ES ietvaros, lai pildītu Lisabonas agenda uzdevumus un sekmētu struktūrfondiem ieguldījumu tirgos.

Par EIF

EIF mērķis ir atbalstīt finansējuma pieejamību mazajiem un vidējiem uzņēmumiem. Fonds nodrošina riska kapitāla finansējumu maziem un vidējiem uzņēmumiem un izsniedz portfeļgarantijas finanšu iestādēm. EIF kopējie ieguldījumi riska kapitāla fondos šī gada 30 Jūnijā vidū pārsniedza 3.7 miljardus eiro. Veicot ieguldījumus vairāk nekā 300 fondos, EIF ir vadošais investors riska kapitāla nozarē Eiropā, īpaši augsti tehnoloģiski attīstītajos un agrīnajos segmentos. Kopā izsniedzot gandrīz 190 portfeļgarantiju un to kopējam apjomam pārsniedzot 13.3 miljardus eiro, EIF ir viens no lielākajiem aizdevumu garantiju sniedzējiem MVK Eiropā.

Papildu informācija:

David Yormesor,
tel +352 426 688 346
e-pasts: [email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses