Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

PR: SEB pētījums: Latvijas iedzīvotāji izvēlas dzīvot īrētā mājoklī ar izpirkšanas tiesībām

SEB bankas un portāla City24 veiktais pētījums liecina, ka, neskatoties uz straujo nekustamā īpašuma cenu kritumu, 40% Latvijas iedzīvotāju, kuru īpašumā nav sava mājokļa, pirkšanas vietā izvēlētos to īrēt, izmantojot izpirkšanas tiesības.

Nedaudz vairāk kā piektā daļa (22%) izvēlētos mājokli īrēt, neizmantojot iespēju dzīvokli atpirkt. Tikpat daudz aptaujāto (22%) neizmantotu nedz pirkšanas, nedz arī īres iespējas, bet gan dzīvotu pie vecākiem vai citiem radiniekiem. Tikai 16% no tiem, kam nav sava mājokļa, labprāt to iegādātos, izmantojot hipotekāro kredītu.

Edmunds Rudzītis, SEB bankas sociālekonomikas eksperts: „Ekonomiskās lejupslīdes izraisītais bezdarba pieaugums un ienākumu samazinājums, kā arī ikdienā dzirdamās drūmās prognozes daudziem cilvēkiem radījušas nedrošības sajūtu par rītdienu, tādēļ iedzīvotāji izvairās uzņemties kredītsaistības jauna mājokļa iegādei, priekšroku dodot īrētam mājoklim. Tomēr liela daļa iedzīvotāju izvēlētos īrēšanas nosacījumus papildināt ar izpirkšanas tiesībām, ko var skaidrot ar mentalitāti – tiekšanās pēc sava kaktiņa, sava stūrīša. Tas Latvijā ir ļoti populāri.”

Māris Ozoliņš, portāla City24 vadītājs Latvijā: "Lai arī pastāv uzskats, ka pieprasījums pēc nekustamajiem īpašumiem gada laikā ir strauji krities, portāla www.city24.lv apmeklējums tieši 2009. gadā sasniedz pastāvēšanas rekordus. Tas norāda uz to, ka interese par nekustamajiem īpašumiem tomēr ir liela. Mājokļu tirgus attīstību Latvijā es saskatu ciešā kopsakarībā ar hipotekāro kredītu pieejamību. Aptaujas rezultāti to pierāda – salīdzinoši liels īpatsvars (16%) aptaujāto, kuriem nav sava mājokļa, izvēlētos to iegādāties, izmantojot kredītu. Tas liek domāt, ka daļa respondentu šodien ir gatavi pirkt mājokli, taču to būtiski ietekmē hipotekāro kredītu pieejamība.”

SEB bankas un City24 pētījums tika veikts šā gada janvārī un februārī, un tajā piedalījās vairāk kā 1200 Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju.

SEB grupa ir Ziemeļeiropas finanšu institūcija, kas sniedz bankas pakalpojumus 400 tūkstošiem uzņēmumu un institucionālo klientu un 5 miljoniem privātpersonu. SEB piedāvā universālus bankas pakalpojumus Zviedrijā, Vācijā un Baltijas valstīs – Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. SEB ir pārstāvēta arī citās Skandināvijas valstīs, Vācijā, Ukrainā, Krievijā un Polijā, kā ir starptautiski pārstāvēta vēl 10 valstīs. SEB grupā strādā vairāk kā 22 000 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com.

Papildu informācijai:
Anna Vilsone, SEB bankas sabiedrisko attiecību speciāliste – 67215521, 29460576, [email protected]
Vairāk par SEB grupu Latvijā: www.seb.lv.
SEB bankas jaunākās ziņas mobilajā telefonā: seb.lv/wap

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses