Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

PR: "Swedbank" pētījums: Latvijas noguldītājiem drošība ir svarīgāka par augstām procentu likmēm

Kā liecina februārī veiktā Swedbank Latvijas iedzīvotāju interneta aptauja*, galvenie kritēriji termiņdepozīta veidošanai ir drošība un likviditāte jeb iespēja izņemt naudu pēc nepieciešamības. Kā mazāk svarīgu kritēriju respondenti minējuši piedāvātās augstākas procentu likmes, lai gan 2007. gada nogalē** tas bija galvenais kritērijs banku piedāvātā termiņdepozīta izvēlei.

Noguldījumu izvēles kritēriji
Šogad visbiežāk minētā respondentu atbilde par svarīgākajiem kritērijiem depozīta noguldījumu veidošanā ir drošība - minējuši 62% iedzīvotāju. Otrs nozīmīgākais kritērijs pēc respondentu vērtējuma ir iespēju izņemt naudu, kad nepieciešams - minējuši 60%. Trešais izvēles kritērijs ir augstākas procentu likmes, ko par būtisku nosaukuši 49% respondentu.

Interesanti, ka vīriešiem svarīgākais izvēles kritērijs ir nevis drošība (59%), bet ieguldīto līdzekļu likviditāte (64%). Stiprā dzimuma pārstāvji drošību ierindojuši, kā otru svarīgāko kritēriju. Trešais nozīmīgākais izvēles kritērijs termiņdepozīta veidošanai pēc vīriešu domām ir izvēlēties savu pamatbanku (46%), atstājot augstāku procentu likmju piedāvājumu, kā ceturto svarīgāko. Savukārt sievietēm primārais kritērijs ir ieguldīto līdzekļu drošība (64%); otrajā vietā - likviditāte (58%); trešajā vietā - augstākas procentu likmes (50%). Tai pašā laikā sievietēm daudz svarīgāk ir saprotami depozīta nosacījumi nekā vīriešiem.

Tendenci, ka Latvijas iedzīvotājiem primāri šķiet noguldītās naudas summas drošība un likviditāte apliecina arī fakts, ka biežāk izvelētais termiņš depozīta noguldījumiem ir 3-6 mēneši, jo tas lielākajai daļai ieguldītāju šķiet pārskatāms laika periods, lai prognozētu līdzekļu nepieciešamību. Arī krājkonts kļūst par vienu no pieprasītākajiem brīvo līdzekļu noguldīšanas veidiem, ko izmanto gan naudas krāšanai noteiktam mērķim, gan "drošības spilvena" veidošanai. Kā atzīst noguldītāji - krājkonta galvenās priekšrocības ir neierobežotā iespēja pašam kontu papildināt un brīvā pieeja noguldītajiem līdzekļiem (vajadzīgo summu jāpiesaka 7 kalendārās dienas iepriekš).

"Swedbank ir noguldījumu līderis Latvijā. Mūsu līdera pozīcijas apliecina tirgus daļa privātpersonu naudas līdzekļu piesaistē. Katrs ceturtais noguldītājs Latvijā izvēlas savus naudas līdzekļus uzticēt Swedbank. Mūsu prioritāte vienmēr ir izturēties saimnieciski pret mūsu klientu naudu, tāpēc Swedbank izvēlas tādas depozītu procentu likmes, kas atbilst esošajai tirgus situācijai un nepārsniedz reālo naudas cenu tirgū. Mūsu klientu drošība vienmēr ir nozīmīgāka par riskantu īstermiņa peļņu," uzsver Kristīne Mūrmane, Swedbank Investīciju tirgus daļas vadītāja.

Drošība vai augstāks risks?
Lielākā daļa respondentu - 87% atzīst, ja šomēnes būtu brīvi līdzekļi un vēlētos tos ieguldīt banku piedāvātajos depozītos, tad vissvarīgāk būtu tirgus situācijai sabalansētas depozītu procentu likmes - stabila un droša peļņa. Tikai 8% respondentu ir gatavi uzņemties papildu risku, atzīstot, ka svarīgas būtu augstākas procentu likmes, ja arī tas saistītos ar augstāku risku. 5% respondentu atzinuši, ka viņiem depozītu likmes nav svarīgas. Jāatzīmē, ka vīrieši vairāk nekā sievietes ir gatavi riskēt - 2% sieviešu izvēlētos augstākus depozītu procentus pret 19% vīriešu.

Par pētījumiem:

* Swedbank pētījums par galvenajiem depozītu izvēles kritērijiem. Aptauja veikta 2009. gada februārī, aptaujājot 967 respondentus vecumā no 20-49 gadiem Rīgā un citās Latvijas pilsētās. Aptaujas veids: interneta aptauja.

** Swedbank pētījums par galvenajiem depozītu izvēles kritērijiem. Aptauja veikta 2007. novembrī, aptaujājot 627 respondentus vecumā no 20-49 gadiem Rīgā un citās Latvijas pilsētās. Aptaujas veids: interneta aptauja. Pētījuma rezulāti parādija, ka svarīgākais kritērijs termiņdepozīta veidošanas kritērijs ir procentu likme. Visbiežāk minētās atbildes: procentu likme (74%), savā bankā (56%) un drošība (56%).

Papildus informācijai:
Kristīne Jakubovska
Swedbank
Preses sekretāre
Tālr.: 67444560, 29128208
[email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses