Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Prom no idejām

Parex banka kļuvusi par jauno darba vietu kādreizējam Delnas vadītājam Robertam Putnim, kurš bija noguris no cīņas par finansējumu un sabiedrības atbalstu

Nogurums, izdegšana cīņā pret korupciju, kas ne vienmēr guvusi atzinību sabiedrībā, kā arī ilgstošā neskaidrā finansiālā situācija organizācijā ir iemesli, kurus nosauc kolēģi un līdzgaitnieki, skaidrojot bijušā Delnas vadītāja Roberta Putņa atgriešanos Vācijā. No turienes viņš pirms četriem gadiem ieradās, lai uzņemtos Delnas vadību. Tagad R.Putnis Minhenē vadīs Parex bankas filiāles klientu apkalpošanas nodaļu. Viņa kādreizējais mobilā telefona numurs uz laiku ir slēgts, uz Dienas rakstītajām elektroniskajām vēstulēm R.Putnis neatbild. Parex bankas pārstāvis Viktors Zaķis atsakās palīdzēt ar R.Putni sazināties, skaidrojot, ka viņam jaunajā amatā ir pārbaudes laiks un tādēļ pagaidām tiek uzskatīts, ka viņš sargājams no publiskas uzmanības.

Ideālists


Cik vien draugi un paziņas R.Putni atceras, viņš vienmēr bijis aktīvs un darbojies dažādās sabiedriskajās organizācijās. "Man jau no mazotnes ir bijusi izjūta, ka ar sarunāšanās un skaidrošanas palīdzību esmu spējis mainīt lietas. Rīgā skolā taisījām avīzi, kurā protestējām pret autoritāru skolotāju," 2004.gadā, kādu laiciņu jau pabijis Delnas vadītāja amatā, intervijā žurnālam Ieva stāsta R.Putnis. Viņa kādreizējie kolēģi no organizācijas Delna stāsta, ka viņš bijis lielisks vadītājs, ļoti komunikabls un pratis uzturēt komandas garu. Delnas tagadējā vadītāja Lolita Čigāne saka, ka viņa pārņēmusi lieliski saliedētu, lojālu komandu, kuras izveidošanu atzīst par R.Putņa nopelnu. "Kā priekšnieks viņš ļoti labi prot izprast cilvēkus un spēj ātri pieņemt lēmumus, kas, strādājot pretkorupcijas organizācijā, ir nepieciešams," saka Delnas pārstāve Līga Stafecka. Kāds cits bijušais kolēģis, kurš vēlējās palikt anonīms, norāda, ka R.Putni vērtē arī kā ļoti pašpārliecinātu cilvēku. Pierunāt viņu mainīt savu viedokli vai iecerēto rīcību esot bijis grūti pat ar ļoti spēcīgiem argumentiem. "Viņš pēc būtības ir ideālists, viņš bija ļoti negribīgi pierunājams pazemināt latiņu. Šis ideālisms uzplaiksnīja ik pa brīdim," saka L.Stafecka. Viņa atzīst R.Putni par ļoti labu vadītāju un norāda, ka, visticamāk, viņš varēs būt tikpat labs vadītājs arī Parex bankas filiāles Klientu apkalpošanas nodaļai. Kā skaidro V.Zaķis, R.Putnis darbam Parex bankas filiālē Minhenē izraudzīts tādēļ, ka viņam ir ļoti labas vācu valodas zināšanas, kā arī pieredze darbā Vācijā.

Ūdre, kāpas un pateicība


Viena no pirmajām skaļākajām kampaņām, ko Delna īstenoja R.Putņa laikā, ir kampaņa pret kādreizējās Saeimas priekšsēdētājas Ingrīdas Ūdres (ZZS) virzīšanu Eiropas komisāres amatam. Kad viņas partijas biedrs, toreizējais premjers Indulis Emsis darbam Briselē, nepaskaidrojot izvēli, nominēja I.Ūdri, viņa sabiedrībai nodemonstrēja apbrīnojamu vīzdegunību. Saeimas priekšsēdētāja atteicās runāt ar presi, kaut gan žurnālisti tikai centās noskaidrot svarīgu jautājumu — vai I.Ūdre ar nākamo EK prezidentu tikusies, vēl pirms valdība oficiāli viņu nominēja komisāra amatam. Komisāra negodīgā izraudzīšanās izraisīja plašus sabiedrības protestus. Kaut pati I.Ūdre savu kandidatūru komisāra amatam neatsauca, to piespieda izdarīt starptautiskā diplomātija, jo viņas sliktās reputācijas un nekompetences dēļ draudēja izgāzties visas komisijas apstiprināšana.

"Cilvēku, kas strādā sabiedriskā organizācijā, vada pārliecība un ideja. Ne jau naudas dēļ cilvēki tur strādā. Varu teikt tikai to, ka viņš savu pārliecību pilnībā pierādīja. (..) Acīmredzot R.Putnis saprata, ka cilvēks nevar dzīvot tikai no idejām, vajadzīgi arī pietiekami lieli līdzekļi," tagad saka I.Ūdre, kas 9.Saeimas vēlēšanās bija tik bieži svītrota no ZZS saraksta, ka par deputāti nekļuva, lai gan saraksts kopumā guvis ļoti lielu atbalstu un I.Ūdre bija tā līdere.

Delna vērsa arī uzmanību uz toreizējās prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas vīra Imanta Freiberga ieceri nomāt zemi Dubultos uz 99 gadiem, lai uz tās būvētu māju. I.Freibergs galu galā līgumu atteicās parakstīt. Tāpat daudz darba veltīts kāpu aizsardzībai, teritorijas plānošanas likumībai, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) neatkarības stiprināšanai, partiju finansēšanas jautājumiem, piemēram, vēršot sabiedrības uzmanību uz Tautas partijas pozitīvisma kampaņu, kā arī veidu, kā politiķi, sarīkojot slepenu tikšanos Rīgas zoodārzā, par jauno Valsts prezidentu izraudzījās ārstu Valdi Zatleru, kurš, būdams Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas vadītājs, bija pieņēmis no pacientiem kā pateicību naudu aploksnē.

Viņš sevi izdedzināja


Kā norāda R.Putņa kolēģi, darbs pretkorupcijas organizācijā ir smags un bieži smagajam darbam grūti uzreiz ieraudzīt rezultātu, arī sabiedrības atbalstu bieži gribētos lielāku. "Ne vienmēr cilvēki gatavi publiski pateikt "paldies". Varbūt tas ir raksturīgi latviešu sabiedrībai — pateicību uzskatīt — pašu par sevi saprotamu un runāt tikai par negatīvo," saka L.Stafecka.

Nav noslēpums, ka Delna pēdējos gados strādājusi finansiāli grūtos apstākļos. Pēc L.Čigānes vārdiem, lai iegūtu finansējumu projektiem, bieži jācīnās ar birokrātiskiem šķēršļiem un jāmeklē iespējas iegūt līdzfinansējumu. Finansējuma trūkuma dēļ no 2007.gada novembra R.Putnis organizācijas vadītāja amatu pildīja brīvprātīgi, nesaņemot atalgojumu.

Kādreizējie kolēģi norāda — lēmums atstāt Delnu skaidrojams ar nogurumu un izdegšanu. "Viņš sevi izdedzināja. Viņam bija atbalstītāji, taču sabiedrība nav pietiekami izpratusi vajadzību atbalstīt Delnu, lai gan tā strādā sabiedrības labā," saka Delnas padomes locekle, politoloģe Rasma Kārkliņa. Arī L.Čigāne kā vienu no galvenajiem R.Putņa aiziešanas iemesliem min nogurumu cīņā par finansējumu, taču norāda, ka viņa aiziešanu var saistīt arī ar plašāku politisko kontekstu — sarūgtinājumu par politisko vidi, par to, kā tiek veidoti likumi un kā notiek amatpersonu maiņa.

***

Roberts Putnis


Dzimis 1976.gadā Alūksnē

Skolas gadus pavadījis Kolkā

No 1994. līdz 1997.gadam studējis politikas zinātni un starptautiskās attiecības Latvijas Universitātē

1996.gadā sācis strādāt Valsts cilvēktiesību birojā par preses sekretāru, darbojies jauniešu klubā Māja, ievēlēts nevalstisko organizāciju centra NGO Centrs-Rīga valdē

Ķelnes universitātē studējis tiesību zinātņu maģistra studiju programmā. Vācijā pavadījis septiņus gadus. Ķelnē strādājis ES informācijas centrā

2004.gada jūlijā kļuvis par Sabiedrības par atklātību Delna valdes priekšsēdētāju

2007.gada novembrī ir pieņemts lēmums turpināt brīvprātīgi pildīt padomes priekšsēdētāja amatu Sabiedrībā par atklātību Delna, jo līdzekļu trūkuma dēļ Delna ir spiesta pārtraukt darba attiecības ar padomes priekšsēdētāju

2008.gada jūnijā kļuvis par Parex bankas jaunā klientu apkalpošanas centra vadītāju Minhenē

Informācija: Izmantota LETA informācija

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses