Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Rīgas izredzes kļūt par starptautisku finanšu centru

Šodien, 26. martā, Banku augstskolā Latvijas Zinātņu akadēmijas Ekonomikas institūta direktore akadēmiķe Raita Karnīte prezentēja pētījuma „Ārvalstu kapitāls Latvijas banku pamatkapitālā” rezultātus. Pētījums tika veiks ar mērķi noskaidrot Rīgas potenciālās iespējas kļūt par starptautisku finanšu centru.

„Novērtējot iespējas Rīgā izveidot starptautisku finanšu centru, domāju, ka Latvijā ir jāuzlabo finanšu sistēmas caurspīdīgums un biznesa ētika, jānovērš naudas atmazgāšana, tādējādi ziņojot ieguldītājiem, ka Latvija ir droša vieta investīcijām. Vēl vairāk, lai Rīga kļūtu par finanšu centru, Latvijas finanšu tirgum būtu jāpiedāvā produkti vai pakalpojumi, kurus nepiedāvā neviens cits finanšu centrs vai piedāvā tikai daži finanšu centri, izveidojot ekselences centru. Lai to īstenotu, ir nepieciešama valsts politika Latvijas finanšu sektora attīstībai”, saka Latvijas Zinātņu akadēmijas Ekonomikas institūta direktore akadēmiķe Raita Karnīte.

Pētījumā iegūtie dati liecina, ka Latvijā no desmit lielākajām bankām sešas gandrīz pilnībā pieder ārvalstniekiem, divās ir ārvalstu kapitāls (33,11% un 11,24%) un tikai divas bankas (Latvijas Hipotēku un zemes banka un Aizkraukles banka) pagaidām ir pilnībā vai pārsvarā nacionālā kapitāla bankas.

Banku sektorā vislielākā ietekme ir Skandināvijas valstu un dažu citu Eiropas valstu finanšu kapitālam. Līdz ar to Latvijas banku sektora attīstības politiku nosaka Skandināvijas valstu baņķieri ar savu rīcību. Speciāla valsts politika finanšu sektora kā patstāvīgas tautsaimniecības daļas attīstībai nepastāv, jo valsts loma ir koncentrēta uz banku darba kvalitātes nodrošināšanu.

Ārvalstu banku ienākšana Latvijas finanšu tirgū ir sekmējusi aizdevumu tirgus izmaiņas. Bankas, saprotot, ka hipotekārā kreditēšana ir zemā līmenī, piedāvāja salīdzinoši lētus aizdevumus darījumiem nekustamā īpašuma sektorā. Aizdevumi ir ekonomiskās attīstības veicināšanas nozīmīgākais instruments, taču aizdevumu pieejamība pati par sevi negarantē attīstību. Latvijas gadījumā, bankām hipotekārā kreditēšana ir izdevīga, jo strauji pieaug gan iedzīvotāju ienākumi, gan nekustamā īpašuma cenas. Tomēr starptautiskā pieredze liecina, ka priekšstats par aizdevumu kvalitāti ir ciklisks – pozitīvs ekonomikas augsmes periodā, bet pasliktinās, ja apstākļi kļūst mazāk izdevīgi.

Pētījuma pasūtītājs ir Latvijas Amerikas Finanšu Forums. LAFF ir nevalstiska organizācija, kurā apvienojušās 5 Latvijas bankas, sākotnēji ar mērķi veicināt finanšu pakalpojumu eksportu un ciešāku sadarbību ar ASV.

Šobrīd LAFF mērķis ir sekmēt biznesa un finansiālās saiknes starp Latviju un citām ES dalībvalstīm un ASV, veicinot Latvijas finanšu pakalpojumu jomas attīstību un konkurētspēju, veidojot valsts un privātā sektora partnerību, sekmējot pāratlantisko sadarbību un veicinot atbildīgu uzņēmējdarbību.

Tuvāka informācija:
 Raita Karnīte
Tālr: 7222830
E-pats: [email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses