Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Rimšēvičs: nevar gaidīt strauju inflācijas kritumu līdz ar pirmo ekonomikas atveseļošanās pazīmju parādīšanos parādīšanos

Inflācijas rādītājam ir raksturīga inerce, tāpēc nevar gaidīt tā strauju sarukumu vienlaikus ar pirmo ekonomiskās situācijas atveseļošanās pazīmju parādīšanos, teikts Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča piezīmēs par tautsaimniecības attīstības tendencēm.

Centrālās bankas prezidents vēsta - jāņem vērā arī tas, ka pavisam drīz gaidāms jauns administratīvi regulējamo cenu - gan siltumenerģijas (plānots pieaugums 2008.gada februārī un martā), gan, iespējams, elektroenerģijas cenu - kāpums, kā arī akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakai.

"Tāpēc tuvāko mēnešu laikā inflācija turpinās nedaudz palielināties, un gada inflācijas kritums gaidāms tikai 2008.gada pavasarī," norāda Rimšēvičs.

Viņš arī piebilst, ka tautsaimniecības izaugsme joprojām ir ļoti strauja, taču arvien vairāk rādītāju liecina, ka iekšzemes kopprodukta (IKP) kāpuma augstākais punkts jau ir aiz muguras. Operatīvie statistiskie dati vēsta, ka pietiekami skaidri iezīmējas tautsaimniecības attīstības līdz šim pārāk straujās un atsevišķos aspektos nelīdzsvarotās attīstības stabilizācijas sākums.

Septembrī tirdzniecības izaugsmes temps turpināja mazināties, kritās arī apstrādes rūpniecības produkcijas izlaide, savukārt kravu transporta attīstība notika samērā veiksmīgi. Apstrādes rūpniecības produkcijas sezonāli izlīdzinātais fiziskā apjoma indekss salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi samazinājās par 3,5%, bet salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu - par 1,5%, klāsta Latvijas Bankas prezidents.

Mazumtirdzniecības (tostarp automobiļu tirdzniecības un auto degvielas mazumtirdzniecības) apgrozījuma kāpums salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu bija būtiski mazāks nekā iepriekšējos mēnešos - sasniedza 9,9%. Visvairāk šo dinamiku ietekmēja ilglietojuma preču - automobiļu, motociklu un to detaļu, kā arī mēbeļu, mājsaimniecības priekšmetu un būvmateriālu tirdzniecības - lēnāka izaugsme.

Savukārt kopējā kravu apgrozība Latvijas ostās salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu pieauga par 5,9%, bet "Latvijas dzelzceļa" pārvadājumu apjoms kāpa par 23,4%.

Pēdējo 12 mēnešu vidējā gada inflācija (saskaņotais patēriņa cenu indekss) oktobrī sasniedza 8,9%, bet gada inflācija - 13,2%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses