Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Rudzītis: tirdzniecība pa pastu un internetā pērn augusi par 56%

Pēc negaidīti straujā pieauguma janvārī, februārī mazumtirdzniecībā bijis neliels atslābums, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījumam samazinoties par 2.2%, secina SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis.

Ekonomists norāda, ka tas varētu būt saistīts gan ar auksto laiku un lielajiem komunālo maksājumu rēķiniem (par mājokli jāmaksā būtiski vairāk nekā janvārī vai pērnā gada februārī), gan arī ar izpārdošanu beigām, jo mazāka aktivitāte bijusi vien ilglietošanas preču segmentā (nepārtikas  preču mazumtirdzniecība kritusi par 3.5%), bet pārtikas preču pārdošana pat pieaugusi par 0.8% salīdzinājumā ar janvāri.

"Neskatoties uz vājākiem februāra mēneša datiem salīdzinājumā ar janvāri, mazumtirdzniecība joprojām uzrāda pieklājīgus plusus gada izteiksmē. Šā gada februārī tirdzniecībā pārdots par 10% vairāk nekā 2011. gada februārī, turklāt pieaugums bijis gan pārtikas preču (par 4.6%), gan nepārtikas preču grupās (16.6%). Pat autodegvielas tirdzniecībā gada laikā vērojams neliels apjomu pieaugums (par 1.8%), kas pie būtiski augstākām cenām nekā 2011.gadā nozīmē tēriņu par degvielu palielināšanos par 17%. Saglabājoties degvielas cenām virs lata, var sagaidīt, ka pieprasījums pēc autodegvielas tomēr mazināsies, iedzīvotājiem cenšoties rast iespējas, kā mazināt izdevumus par transportu," situāciju komentē E. Rudzītis.

Viņš stāsta, ka būtiski pieaugusi tirdzniecība pa pastu un interneta veikalos (gada laikā pieaugums par 56%), kas lielā mērā esot saistīts ar zemāko cenu un izdevīgāko piedāvājumu meklēšanu. Iedzīvotāji cenšas rast iespējas iegādāties preces lētāk, un to apliecina arī statistika par maksājumu karšu izmantošanu ārvalstu veikalos (tajā skaitā, interneta veikalos) – pērn transakciju apjoms ārvalstīs ar Latvijā izdotajām kartēm pieaudzis par 23%.

Nākamajos mēnešos mazumtirdzniecībā gada pieauguma temps mazināsies, savukārt gada otrajā pusē situācija mazumtirdzniecībā lielā mērā būs atkarīga no ārējiem faktoriem un iespējama arī stagnācija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses