Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Savickis: Pašu tautsaimniecībā miljards noderētu

Pēdējā muļķība no Latvijas puses būtu piedalīties Visaginas AES projektā ar naudu, jo tādejādi Latvija finansiāli atbalsta Lietuvas tautsaimniecību, bet ne savējo, uzskata ITERA Latvija prezidents Juris Savickis.

"Šajā projektā kontrole neizbēgami nonāks Lietuvas un Hitachi konsorcija rokās. Protams, lietuvieši mēģinās panākt, lai Latvija projektā finansiāli piedalās, jo tas ir miljards eiro no Latvijas puses, kas tiks ieguldīts Lietuvas ekonomikā, bet tāda mēroga projektā miljards var viegli pārvērsties divos vai trijos," skaidro gāzes nozares pārstāvis.

Viņš atgādina, ka arī Polijai tika piedāvāts iesaistīties šajā projektā, taču poļi korekti atteikušies no projekta, kurā viņiem būtu jāinvestē, jāuztur tas mūža garumā, kamēr slēdzis atrastos citā valstī.

"Ņemsim vērā, ka, neatkarīgi no tā, vai Latvija ar savu naudu piedalīsies šajā projektā vai ne, lietuvieši uzbūvēs Visaginas AES, bet mēs jebkurā gadījumā pirksim elektrību par tirgus cenu. Valdībai un prezidentam ieteiktu rūpīgāk iedziļināties finanšu jautājumos Visaginas AES biznesa projektā, lai saprastu, ka mums tajā nav finansiāli jāpiedalās," uzskata J. Savickis.

Viņaprāt Visagina kaimiņvalstī Latvijai ir izdevīga un tas "ir lieliski, jo reģionā radīsies elektroenerģijas pārpalikums", tāpēc Latvijai jāpriecājas, ka arī Baltkrievijā un Kaļiņingradas apgabalā būs atomelektrostacijas.

"Tad Visaginas projekts būs Latvijai izdevīgs, ja lietuvieši to uzbūvēs, bet mēs lēti pirksim elektrību. Citādi šis projekts ir Latvijai finansiāli izcili neizdevīgs – vai nav labāk Latvijas miljardu ieguldīt Latvijā? Tieši par tādu naudu, ko ieguldīsim Visaginā, varam attīstīt Dobeles gāzes krātuvi. Izbūvējot tur tādu pašu krātuvi kā Inčukalnā, mēs pārvērstos par nopietnu gāzes lauku Eiropai. Mēs varam par tādu naudu uzbūvēt arī sašķidrinātās gāzes termināli, kas būtu dārgs instruments, toties mūsu," skaidro ITERA Latvija vadītājs.

J. Savickis norāda, ka arī tad, ja gāzes nozare nav tā, kur ir vēlme ieguldīt, miljardu iespējams iztērēt citur - , piemēram, alternatīvajos energoresursos. Turklāt arī bez enerģētikas esot daudz jomu, kur Latvijas ekonomikā noderētu miljards.

"Varbūt iespējams, ka Latvijas uzņēmumi saņems 25% Visaginas būves pasūtījumu, ja Latvija piedalās projektā ar 25%? Nē, skan atbilde, tā Eiropā nav pieņemts," viņš norāda.

Tajā pašā laikā Juris Savickis skaidro, ka Latvijai trūkst vien 300–400 MW jaudas, nav elektrības deficīta. "Mēs varam uzbūvēt paši savu AES pie Liepājas ar 1200 MW jaudu, šādā gadījumā nebūtu vajadzīgs arī gāzes terminālis. No drošības viedokļa nav nekādas atšķirības, vai atomelektrostacija ir pie Liepājas, vai astoņus kilometrus no Latvijas robežas Visaginā."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses