Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

"SEB bankas" pētījums: pieaug iedzīvotāju informētība par augstākās izglītības kvalitāti

Pēc pāris dienām vidusskolu absolventi saņems centralizēto eksāmenu rezultātus un jau nākamajā nedēļā iesniegs dokumentus sevis izvēlētajās augstskolās. Šobrīd aktuāls kļūst jautājums par jauniešu zināšanām par augstskolu piedāvāto studiju programmu kvalitāti un akreditāciju.  Kā liecina SEB bankas un E–spy kopīgi veiktais pētījums, 36% aptaujāto plāno studēt un iegūt augstāko izglītību, savukārt 31% jau ir studenti kādā no Latvijas augstskolām. Pozitīvi vērtējams, ka 61% aptaujāto savu izvēli izdarījuši par labu  valsts akreditētām studiju programmām.

Visvairāk pārliecināti par savu augstākās izglītības nepieciešamību un gatavību to iegūt ir aptaujātie jaunieši vecuma grupā līdz 19 gadiem, proti, 91%. Savukārt vecuma grupā līdz 29 gadiem 50% aptaujāto jau studē, savukārt 32% vēl plāno iegūt augstāko izglītību. Interesanti, ka sievietes un vīrieši vienādi izrāda apņemšanos iegūt augstāko izglītību, attiecīgi 36% un 35%. Savukārt, aplūkojot atbildes dzīvesvietas griezumā, var secināt, ka galvaspilsētā dzīvojošie nākotnē augstākās mācību iestādēs ir gatavi mācīties mazāk kā ārpus Rīgas dzīvojošie, proti, iepretim 33% Rīgā dzīvojošo respondentu atbildēm 40% ārpus galvaspilsētas iedzīvotāji šobrīd ir pauduši viedokli, ka būtu gatavi iegūt augstāko izglītību.

Aptaujas dati liecina, ka ir pieaudzis to cilvēku skaits, kas pievērš uzmanību augstskolas un studiju programmu akreditācijai, proti 61% respondentu bija, ir vai nākotnē mācībām izvēlēsies valsts akreditētu studiju programmu, savukārt 17% nav par to interesējušies, bet 22% vispār nezina, kas ir studiju programmu akreditācija. Programmas akreditācija svarīgāka ir sievietēm (69%) un jauniešiem (77%), kas ir vai tuvākajā laikā kļūs par studentiem.

“Mūsdienu jaunieši ir zinoši, aktīvi un rosīgi. Viņi zina, ko grib. Un visu, ko nezina, mūsdienu tehnoloģiju laikmetā prot sameklēt! Gan esošie, gan topošie studenti, vecāki, vecvecāki, pateicoties dažādu institūciju aktivitātēm zina, cik svarīgi ir pārliecināties, vai izvēlētā studiju programma ir valsts akreditēta, jo tas dod iespēju saņemt valsts atzītu diplomu, kā arī pieteikties valsts galvotajam studiju kredītam,” uzskata SEB bankas jauniešu projektu vadītāja Natālija Jermolajeva.

Kā liecina aptaujas dati, gandrīz puse respondentu zina, kur var iegūt plašāku informāciju par akreditētām augstskolu programmām. Visvairāk pārsteidza vecuma grupa pēc 40 gadiem, jo tajā visvairāk respondentu (54%) zināja, kur meklēt šo informāciju. Proti, saite www.aiknc.lv apkopo visu informāciju par augstskolas, koledžas vai studiju programmas akreditāciju, ko ikdienā ir novērtējuši arī šīs aptaujas dalībnieki!

Aptauja veikta dažādās Latvijas pilsētās, tostarp arī Rīgā 2008. gada maijā - jūnijā.

SEB grupa ir Ziemeļeiropas finanšu institūcija, kas sniedz bankas pakalpojumus 400 tūkstošiem uzņēmumu un institucionālo klientu un 5 miljoniem privātpersonu. SEB piedāvā universālus bankas pakalpojumus Zviedrijā, Vācijā un Baltijas valstīs – Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. SEB ir pārstāvēta arī citās Skandināvijas valstīs, Vācijā, Ukrainā, Krievijā un Polijā, kā ir starptautiski pārstāvēta vēl 10 valstīs. SEB grupā strādā vairāk kā 20 000 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com.

Papildu informācijai:
Sanda Purviņa, SEB bankas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja – 67779978, 29357123, [email protected]
Vairāk par SEB bankas: www.seb.lv.
SEB bankas jaunākās ziņas mobilajā telefonā: seb.lv/wap

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses