Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

SEB grupas ekonomisti prognozē mērenāku attīstības tempu Baltijā

Analizējot esošo situāciju deviņās reģiona valstīs, SEB grupas Baltijas banku ekonomisti, sadarbībā ar kolēģiem Zviedrijā, ir nākuši klajā ar savu jaunāko analītisko apskatu par ekonomisko un politisko attīstību Baltijā un Austrumeiropā, galveno uzmanību pievēršot Baltijas valstīm, Krievijai un Ukrainai.

Kā speciālā tēma šajā apskatā aplūkota ekonomikas pārkaršanas pazīmes Baltijas valstīs.  Tuvākajos gados eksperti prognozē pakāpenisku izaugsmes tempu samazināšanos, kā arī nesabalansētības riska faktoru mazināšanos, it sevišķi Latvijā un Igaunijā. Lai arī ekonomikas pieauguma tempi vairs nebūs tik strauji kā iepriekšējos divos gados, tie tomēr paliks augstākie visā Eiropas Savienībā. Tiek prognozēts, ka Latvijas ekonomika šogad pieaugs par 9,2%, bet 2008.gadā – par 8,2%. Igaunijā kopprodukts 2007.gadā pieaugs par 8%, savukārt 2008.gadā – par 7%. Lietuvā ekonomika attīstīsies nedaudz lēnāk un pieaugums tiek prognozēts, attiecīgi, 7% un 6,5%.  Lai arī patēriņa cenas augs nedaudz lēnāk, inflācija saglabāsies salīdzinoši augsta, jo īpaši Latvijā. SEB grupas ekonomisti gada vidējo inflāciju Latvijai šogad paredz 6,5%, bet nākamgad 5,8%. Igaunijā tā varētu sasniegt 4% un 3,5%. Savukārt Lietuvā cenas vidēji augs par 4% šogad un par 3% 2008.gadā. Prognozētais inflācijas līmenis tuvākajos gados neļaus ieviest eiro nevienā no Baltijas valstīm. Pēc ekspertu domām, Lietuvā un Igaunijā tas nebūs iespējams agrāk par 2010.gadu, bet Latvijā – par 2012.gadu. Sakarā ar straujo ekonomisko izaugsmi, kas galvenokārt ir saistīta ar lielo iekšzemes patēriņa kāpumu, kas, savukārt, ir izsaucis pamatīgu preču importa apjoma lēcienu, visās Baltijas valstīs  maksājumu bilance ir būtiski pasliktinājusies. Arī turpmāk tekošā konta deficīta līmenis paliks augsts, kaut arī tiek prognozēta pakāpeniska tā samazināšanās. Analītiķi prognozē, ka šogad tekošā konta deficīts Latvijā varētu sasniegt 18%, bet 2008.gadā – 15% no IKP. Igaunijā šie rādītāji būs 12% un 10%, bet Lietuvā, attiecīgi, 10% un 8% no IKP.Tuvākajā laikā pastiprināta uzmanība tiks pievērsta Latvijā realizētās inflācijas mazināšanas programmas rezultātiem, kuras sekmīgas realizācijas gadījumā, tās pieredze varētu tikt īstenota arī Igaunijā un Lietuvā, kā arī rekomendēta vairākām Centrālās un Austrumeiropas valstīm ar visai strauju, bet nelīdzsvarotu attīstību. Tiek prognozēts, ka, mazinoties pārāk straujajam patēriņa kāpumam un kreditēšanas tempiem, uzlabojoties fiskālajai atbildībai un valstu ārējai konkurētspējai, visās Baltijas valstīs ekonomikas pieauguma tempi normalizēsies.

SEB grupa ir Ziemeļeiropas finanšu institūcija, kas sniedz bankas pakalpojumus 400 tūkstošiem uzņēmumu un institucionālo klientu un 5 miljoniem privātpersonu Skandināvijā, Baltijas valstīs, Vācijā, Polijā, Ukrainā, Krievijā un ir starptautiski pārstāvēta vēl 10 valstīs. Uz 2006. gada 31. decembri SEB aktīvu apjoms ir 213 miljardi eiro, savukārt kopējais SEB grupai uzticētais aktīvu apjoms pārvaldīšanā veido 139 miljardus eiro. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com.

Papildu informācijai:
Agnese Gribuste, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja – 67779978, 29149306
Andris Vilks, galvenais ekonomists– 67215597, 26464772
Vairāk par SEB Unibankas grupu: www.seb.lv  
SEB Unibankas jaunākās ziņas mobilajā telefonā: seb.lv/wap

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses